Un profesor nevăzător a traversat în şapte zile cel mai mare deşert de sare din lume

Un profesor nevăzător a traversat în şapte zile cel mai mare deşert de sare din lume

Un profesor nevăzător de origine franceză a parcurs 140 de kilometri în şapte zile în Salar de Uyunin, cel mai mare deşert de sare din lume, situat în Bolivia, cu ajutorul unui sistem de navigaţie cu asistenţă audio, a anunţat luni guvernul din La Paz.

"Alban Tessier, profesor nevăzător, a încheiat luni marşul de 140 de kilometri în Salar de Uyuni (...) pentru a demonstra lumii că limitările fizice nu reprezintă obstacole în calea reuşitei", a transmis Ministerul Culturii din Bolivia, citat de AFP.

Alban Tessier, în vârstă de 41 de ani, originar din Nantes (vestul Franţei), a beneficiat de susţinere mediatică cu sprijinul autorităţilor boliviene care promovează Salar de Uyuni Desert, o minune naturală şi una dintre principalele atracţii turistice ale ţării, precizează sursa citată.

Profesorul cu deficienţe de vedere s-a orientat în deşert cu ajutorul unui sistem global de navigaţie prin satelit (GPS) cu asistenţă audio şi a avut asupra sa un cărucior în care a transportat strictul necesar. El a fost însoţit de o echipă de asistenţă care l-a urmat de la distanţă.

Deşertul Salar de Uyuni, unul dintre cele mai mari rezerve de litiu din lume, se întinde pe o suprafaţă de 10.582 kilometri pătraţi şi este situat la 3.650 de metri altitudine, în departamentul Potosi.

În această zonă, temperatura variază între -3 şi 20 de grade Celsius, iar profesorul a trebuit să îndure "vântul şi frigul", dar şi ninsoarea care a căzut vineri şi i-a afectat echipamentul electronic de orientare obligându-l să apeleze la dispozitivele de rezervă, a informat ministerul bolivian.

Înainte de plecarea sa, guvernul bolivian a anunţat că Alban Tessier a venit "pentru a demonstra că oamenii cu capacităţi diferite sunt capabili de gesturi curajoase".

Profesorul suferă de retinopatie pigmentară, o boală genetică degenerativă a ochiului care evoluează în cecitate.