Cu o zi înaintea mitingului anunțat de trei federații sindicale, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a încercat să îi calmeze pe dascăli. El a declarat, ieri, că ordonanța privind salarizarea vine să rezolve probleme vechi, de cinci ani
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a încercat să facă precizări în legătură cu ordonanța privind salarizarea bugetarilor. El a spus că actul normativ nu este doar „o decizie morală, ci și una înțeleaptă”, deoarece repară greșelile petrecute în ultimii cinci ani. Argumentul lui Pîslaru a fost cel legat de posibile plăți pe care Ministerul Muncii va trebui să le achite în cazul în care profesorii și-ar câștiga în instanță drepturi bănești, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori.
„Evităm să plătim peste 3,5 miliarde de lei, care ar putea fi cu titlu executoriu asupra statului român în perioada următoare. Acest lucru legat de corecție nu este doar legat de morală, ci un lucru înțelept din perspectiva gestiunii resurselor pentru că ne trezim că nu plătim de trei ori mai mult în instanță”, a afirmat Pîslaru. Ministrul a recunoscut că nu va putea să corecteze toate greșelile făcute în problema salarizării.
Negocieri „pe principii”
Deși sindicaliștii s-au plâns că nu au avut loc negocieri pe grila de salarizare, Pîslaru susține că, din momentul în care proiectul de ordonanță a fost elaborat, au existat 10 întâlniri de consultări cu „toate familiile ocupaționale”. Sindicaliștii susțin că la toate întâlnirile programate cu ministrul Pîslaru s-au discutat „doar principii”, iar media creșterilor salariale de 5% este total nemulțumitoare pentru dascăli. De altfel, Dragoș Pîslaru a recunoscut că nu a fost preocupat de salariile profesorilor, ci de eliminarea inechităților.
Grila salarială
Potrivit grilei de salarizare prezentată de Guvern, salariul unui profesor cu gradul didactic I și cu o vechime între 35 și 40 de ani, va ajunge la 3.573 de lei brut. Salariul unui profesor cu vechime maximă și cu gradul II va fi de 2.909 lei, al unui profesor cu definitivat și cea mai mare vechime, 2.765 lei, iar un debutant va fi încadrat cu 1.670 de lei. O învățătoare/educatoare cu studii medii, cu vechime de peste 40 de ani și cu gradul didactic I va avea un salariu de 2.860 de lei, iar cea cu gradul II, de 2.412 lei. În total, sunt 209.926 de cadre didactice. La aceste salarii de bază, profesorii și învățătorii pot obține și alte sporuri, cum sunt cele de merit, de rural și de predare simultană.