Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un produs unic în lume este făcut în Republica Moldova. Un kilogram poate costa 1200 de euro!
Un produs unic în lume este făcut în Republica Moldova. Un kilogram poate costa 1200 de euro!

Un produs unic în lume este făcut în Republica Moldova. Un kilogram poate costa 1200 de euro!

Este vorba de un cașcaval produs din lapte de măgăriță, cel mai scump și rar lapte de pe piață. Producătorul este francezul Thierry Ernst, cunoscut deja de moldoveni pentru cașcavalurile sale, produse în satul Horodiște.

Laptele de măgăriță are puține grăsimi și nu permite formarea cheagului necesar pentru cașcaval. În pofida acestui fapt, Thierry Ernst a reușit să inventeze tocmai trei formule de producere care însă rămân secrete, potrivit madein.md.

Laptele provine de la o fermă cu 50 de măgărițe din apropierea satului. Prețul unui litru este de 100 de lei, iar costul unui kilogram de cașcaval din lapte de măgăriță va fi de aproximativ 2500 de lei. Prețul mare se explică prin faptul că pentru un kg de cașcaval e nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriță produce doar 20 de litri pe an.

O singură fabrică din lume a reușit să producă o varietate de brânză din lapte de măgăriță care este și cea mai scumpă din lume – 1200 de euro un kilogram. După ce producătorul va obține autorizația necesară, produsele vor ajunge pe piața națională, iar o parte din ele vor merge la export.

Beneficiile laptelui de măgăriță

Îngrijirea sănătății și frumuseții cu ajutorul laptelui de măgăriță a generat deja o revoluție uriașă la nivel mondial. Oamenii făcând deja această alegere pentru a îmbrățișa produse bio.

Laptele de măgăriță previne întărirea arterelor. Aceasta datorită capacității sale de a dilata vasele de sânge. În plus, poate trata boli comune, dar poate ajuta și în tratamentul unor boli complexe. Cum ar fi autism, cancer și boli autoimune. Laptele de măgăriță este bogat în aminoacizi și în seleniu. De asemenea, ajută la prevenirea leziunilor radicalilor liberi și este important în detoxifierea ficatului. Studiile au arătat că cei care suferă de autism răspund mai bine, în majoritatea cazurilor, la laptele de măgăriță. Acest lapte fiind substitut pentru laptele de vacă (inclusiv laptele de oaie, capră și cămilă). Datorită prezenței niacinei, laptele acesta are ca rezultat un metabolism mai bun, reduce aciditatea și arsurile inimii. Conține o cantitate mare de anti-oxidanți și acizi grași omega-3 care ajută la combaterea îmbătrânirii și a altor boli cronice.