Intenția edilului este de a alerta decidenții țării sale, într-o manieră senzaționalistă, cu privire la lipsa medicilor din mediul rural. Povestea primarului a fost relatată de revista Paris Match.

Este vorba de un mic sat din Franța, La Gresle, unde primar este o femeie, Isabelle Dugelet. Micuța comunitate cu 862 de locuitori are școală cu bibliotecă, oficiu poștal, bistro, coafor, piață, biserică, ba chiar o echipă de baschetcare joacă în divizia 3, dar nu are un medic care să se îngrijească de cei suferinzi. Din când în când, prefectura trimite acolo un medic, dar acesta nu stă prea mult în sătuc, majoritatea spunând că sunt departe de o viață socială activă.

Ultimul medic care a plecat din satul La Gresle a făcut-o în luna septembrie, când s-a pensionat, iar toate solicitările primăriței către autoritățile municipale au rămas fără rezolvare. În decembrie, într-o duminică din preajma sărbătorilor, a murit un bătrân. Nu a avut cine să constate decesul și a fost foarte greu cu înmormântarea, s-a plâns primarul Isabelle Dugelet ziariștilor francezi.

Atunci s-a hotărât ea să facă un gest menit să atragă atenția asupra penuriei de medici din spațiul rural. A emis un decret în care se spune că în satul La Gresle este interzis să se moară în zilele de weekend și de sărbătorile legale.

„Decretul meu nu are nicio valoare, nu pot amenda un mort, dar am vrut să alertez”, a spus primărița.

Paris Match subliniază că acum, în Franța, 8 milioane de oameni nu beneficiază de asistența medicală așa cum ar trebui și că unul din doi medici are cel puțin 60 de ani, fiind în prag de pensionare.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: