Un presupus agent Mossad, executat la Teheran

Un presupus agent Mossad, executat la Teheran

Iranul a executat prin spânzurare un bărbat despre care susține că era agent al Mossad, vinovat de uciderea unui savant iranian, în 2010, au anunţat surse oficiale de la Teheran.

Teheranul a acuzat Israelul şi Statele Unite ale Americii de asasinarea a patru cercetători iranieni în domeniul nuclear cu scopul de a sabota controversatul său program atomic. Autorităţile iraniene au refuzat însă orice comentariu pe marginea morţii celor patru savanţi.

Majid Jamali Fashi, în vârstă de 24 ani, a fost spânzurat la penitenciarul de maximă siguranţă Evin din capitala iraniană, a anunţat procuratura de la Teheran în cadrul unui comunicat preluat de IRNA. Tânărul fusese condamnat la moarte anul trecut, după ce a mărturisit că l-a ucis pe savantul Massud Al-Mihammadi într-un atentat comis în ianuarie 2010.

Potrivit aceluiaşi document, preluat și de Agerpres, Fashi a declarat că pentru instrucţie s-a deplasat la Tel Aviv, după care a revenit în Iran pentru a organiza un complot împotriva savantului iranian. Organizaţia iraniană pentru energie atomică a indicat că profesorul universitar în vârstă de 50 de ani nu era implicat în activităţile sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai recent atac asupra unui cercetător iranian s-a produs în ianuarie, când Mostafa Ahmadi-Roshan, director adjunct la centrala nucleară de la Natanz, a fost ucis într-un atentat cu bombă.

Luna trecută, surse ale serviciilor secrete iraniene au anunţat arestarea a 15 persoane acuzate de apartenenţă la o “reţea teroristă de sabotaj care are legături cu regimul sionist".

Comunitatea internaţională, în special Israelul şi SUA, consideră că Iranul îşi ascunde ambiţiile militare nucleare sub masca unui program civil, însă Teheranul insistă pentru dreptul său de a deţine tehnologie atomică “la vârf" pentru scopuri strict paşnice.

La 23 mai, la Bagdad, este prevăzută o nouă rundă de tratative Iran-G5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania) privind controversatul dosar nuclear iranian.