Un presupus agent Mossad arestat în Egipt se dădea jurnalist român

Un presupus agent Mossad arestat în Egipt se dădea jurnalist român

Un israelian arestat de autorităţile egiptene sub suspiciunea de spionaj se dădea drept jurnalist al unei agenţii de presă din România, potrivit unor martori citaţi de ziarul Al-Ahram, preluat de cotidianul Jerusalem Post.

Martorii susţin că tânărul, Ilan Grapel, arestat acum o săptămână la Cairo, le-a atras atenţia pentru că vorbea fluent limba arabă, mergea la rugăciunile de la moschee şi participa la discuţiile despre jihad, deşi pretindea că este corespondentul unei agenţii de ştiri din România. În tot acest timp el îşi sfătuia interlocutorii să continue revoltele pentru a "înlătura opresorii".

Grapel, care deţine şi cetăţenie americană, este în prezent reprezentat de un avocat din oficiu.

Trei martori citaţi de procuratura egipteană au dezvăluit că israelianul a mai distribuit fluturaşe în care cerea tinerilor să se alăture protestelor împotriva conducerii militare de la Cairo şi să saboteze acţiunile guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grapel a fost arestat pentru 15 zile sub acuzaţia că desfăşura "activităţi de spionaj cu scopul de a aduce atingere intereselor economice şi politice ale Egiptului". Procurorii îl bănuiesc pe suspect că lucrează pentru Mossad, serviciul israelian de informaţii externe. Statul evreu dezminte orice implicare a tânărului în activităţi de spionaj.

Suspectul lucra, în momentul arestării sale, pentru o organizaţie neguvernamentală care se ocupa de refugiaţi africani. El a luptat însă în armata israeliană în timpul celui de-al doilea război din Liban, în vara anului 2006, când a fost şi rănit.