Preotul ordotox al satului Nepos, localitate din județul Bistrița, fondată de împăratul austriac Iosif al II-lea, a simțit pe pielea lui cum e să fii un om corect
Părintele Vasile Rus este un luptător pentru mediu, a organizând mai multe acțiuni de ecologizare a râului Someșul Mare, poluat barbar de către locuitorii din satele din amonte care aruncă tot felul de mizerii. Incidentul cu încătușarea lui s-a petrecut pe 7 aprilie 2016. Doi polițiști de la Poliția Năsăud, care au venit la Nepos ca să investigheze un furt de lemne reclamat chiar de preot, au început să se comporte ciudat.
După ce i-au citat pe săteni și pe părinte să se prezinte la locul unde s-au furat lemnele, oamenii legii s-au enervat la culme când preotul Vasile Rus le-a spus că a făcut plângere penală împotriva celor care au tăiat copacii.
Sătenii au vrut să-i arunce în Someș
„Au venit și cu un inginer agricol, care a început să bată țăruși pe terenurile oamenilor spunând, apoi, că pământul este dat unui alt localnic, cuscrul primarului. Același personaj care a tăiat sute de pomi în mod ilegal, faptă reclamată de noi la Parchet. Le-am spus polițiștilor că nu e corect și frumos ce fac, iar atunci unul dintre ei mi-a spus că, dacă mai vorbesc, mă încătușează. La fel au făcut și cu inginerul de la Direcția Apele Române, Silivan Lup. Ei ne-au citat să ne prezentăm la locul respectiv, noi fiind cei care am reclamat și tot noi să fim încătușați. În acel moment oamenii au vrut să îi arunce pe polițiști în apă, dar am intervenit și le-am spus să se calmeze și am plecat din zonă”, povestește părintele Vasile Rus.
Incidentul a fost reclamat de părintele Vasile Rus, la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj
Preotul a mai spus că a reclamat incidentul la șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița și că așteaptă să afle ce măsuri s-a întreprins împotriva celor doi polițiști de la Năsăud: „Am trăit senzația din vremea comuniștilor când venea activistul cu securiștii după el și cine nu se conforma abuzurilor pleca direct la închisoare”.
„Cuscrul primarului vrea să construiască o minihidrocentrală”
În urmă cu câteva zile, preotul Rus a reclamat la Parchet faptul că arborii din zona de protecție a râului Someșul Mare au fost tăiați, ilegal. Este vorba despre câteva sute de arbori care ar fi fost secerați de cuscrul primarul din comuna Feldru, Dumitru Țiolan, de care aparține și localitatea Nepos. Preotul susține că, în zona respectivă, „cuscrul primarului ar vrea să construiască o minihidrocentrală”, așa că ar fi plănuit să devină proprietarul terenului lung de 800 de metri și lat de 15 metri, adică fâșia de pe malul Someșului. „Acel teren este al oamenilor din Nepos și al bisericii. Avem acte, titluri de proprietate și cărțile funciare. Cum să vină acum să dea terenul unui alt personaj”, mai spune preotul.
FOTO: Zona de protecție a râului Someș a fost defrișată
Au fost tăiați, ilegal, vreo 20 de camioane de lemn
În total, au fost tăiați ilegal 183 de arbori de pe malul Someșului, care compun perdeaua de protecție, și care au avut rolul de a stabiliza malul împotriva eroziunilor apei. De altfel, într-o adresă oficială emisă de Garda de Mediu Bistrița se arată că tăierea celor 183 de copaci s-a făcut în zona de protecție a Someșului, fără a exista o aprobare în acest sens. „Domnul Ștefan Svinți nu a putut pune la dispoziția organelor de control aprobările necesare pentru tăierile de arbori în cauză”, se arată în document. Primarul comunei Feldru, Dumitru Țional, cuscrul celui care a tăiat ilegal lemnul, a declarat că Svinți a cumpărat 9.800 de mp de teren pe malul răului Someș, și că tăierile nu au afectat malul râului și nici stabilitatea terenurilor.