Un poliţist rom pentru liniştea Romei

Privirile duşmănoase aruncate romilor au rămas, chiar dacă sentinţa în cazul uciderii Giovannei Reggiani a mai liniştit lucrurile, arată ofiţerul Marius Bulgaru.

Cum apare poliţia printre romi, scandalul e gata. Asta e aproape lege. Însă când un poliţist rom e parte din mulţimea de chipiuri, începe să vorbească ţigăneşte şi le explică despre ce este vorba, lucrurile se schimbă cu totul. O intuiţie a autorităţilor române, cele care l-au trimis în Italia, în cadrul proiectului ITARO, pe poliţistul Marius Bulgaru, în vârstă de 32 de ani. S-a născut într-o familie săracă, de romi, şi a hotărât că trebuie să se ţină de carte.

„I-am convins pe ai mei că numai prin educaţie putem arăta că suntem capabili să înţelegem lucrurile altfel“, povesteşte Bulgaru. A ţinut cartea cu amândouă mâinile până la absolvirea Facultăţii de Psihologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi, în 2001. A lucrat apoi ca profesor psiho-pedagog la Şcoala Specială din Tecuci. În 2006, s-a înscris la concursul organizat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea, pentru un post de ofiţer rom. Unul dintre cei opt, în toată ţara.

Şi de aici a urmat Italia. A ajuns acolo la începutul acestui an, după ce fratele său - tot poliţist - îşi încheiase misiunea tot în Peninsulă, „înainte de Mailat“.

„Se mai abţin“

În ianuarie, anul acesta, situaţia se schimbase complet. „Colegii italieni, mass-media, toată lumea îi privea cu răutate pe români. Se fereau în special de ţigani. Acum, odată cu procesul lui, sunt mai deschişi, pentru că s-a făcut dreptate“, spune Bulgaru. Totuşi, privirile duşmănoase aruncate romilor au rămas. „S-a făcut tot mai mult diferenţa între cetăţenii români şi cei de etnie romă. Pe stradă, italienii nu se uită urât când vine vorba de un român, dar la un ţigan - da“, observă poliţistul. În ceea ce-l priveşte, a avut parte de tot ajutorul colegilor italieni.

Aceştia au răsuflat uşuraţi că au găsit un mod de a se înţelege cu romii şi că se mai pot prinde de şmecherii. Şi infractorii au mai prins câte ceva. „Când suntem în Italia, se mai abţin, sincer să vă spun“, spune Bulgaru.

Nu crima de la periferie „i-a adus“ în Italia

Proiectul ITARO - care are drept scop prevenirea şi combaterea criminalităţii în rândul românilor din Peninsulă, dar şi a italienilor din România - a intrat, pe 15 octombrie, în cea de-a şasea fază. În Italia sunt detaşaţi 14 poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, repartizaţi pe lângă „squadrele mobile“ italiene, în localităţile cu mulţi români: Torino, Bologna, Milano, Verona şi Roma. De la începutul proiectului, au fost arestaţi 1.100 de cetăţeni români care ar fi comis infracţiuni pe teritoriul Italiei şi au fost cercetaţi alţi 2.200.

Corespondenţă din Roma

INUTIL Despăgubirile de la Mailat, doar pe hârtie

Cei 500.000 de euro pe care Romulus Mailat trebuie să-i plătească sub formă de daune morale lui Giovanni Gumeiro, soţul femeii ucise, ar putea să nu ajungă niciodată la destinatar. Românul nu are venituri sau bunuri în proprietate care să poată acoperi o sumă atât de mare. Nici părinţii lui, care locuiesc într-o casă sărăcăcioasă din oraşul Avrig, construită pe un teren care nu le aparţine, nu-l vor putea ajuta. Potrivit specialiştilor în ştiinţe juridice, autorităţile italiene îl pot executa silit pe condamnat, dar nu au ce să facă dacă nu poate acoperi suma.

„Îi pot vinde ce bunuri are, dar numai ale lui, pentru că răspunderea penală e personală. În plus, dacă stă în închisoare, nu va putea câştiga bani. Iar statul român nu are de ce să răspundă pentru faptele lui“, a explicat Cătălina Rădulescu, avocat al Centrului pentru Resurse Juridice. „În cazul în care Mailat nu are cu ce plăti şi nu deţine nici bunuri materiale sau imobiliare, legea italiană nu prevede absolut nimic“, afirmă şi avocatul condamnatului, Piero Piccinini. (Andreea Pocotilă)

SOLUŢIE. Spiritele se calmează mai uşor într-o tabără ţigănească dacă poliţiştii vorbesc limba imigranţilor

Mailat invocă blestemul familiei Avocatul lui Mailat: „Dacă a ucis-o, înseamnă că n-a atins-o“ Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru Mailat

Români, audiaţi prin videoconferinţă în cazul Mailat

Citiţi şi "Infractori romani arestati in Italia"

"Romani pedepsiti pentru crima"

"Retele de infractori romani, anihilate in Italia"

"Tabara de Rromi din Italia, incendiata"

"Rromi, ucisi la Milano"

"Tiganii romani, somati de extremisti"

"Romanca arestata in Sicilia pentru trafic de carne vie"

"Roman acuzat de uciderea a doi batrani italieni"

"Doina Matei, romanca arestata la Roma: "Am vrut sa ma apar"

"Surprize in cazul "Umbrela ucigasa"