Un pariu cu Che Guevara

Continuam publicarea unor fragmente din cartea „Jurnal pe motocicleta” de Ernesto Guevara.

Insemnarile din celebra sa calatorie prin America Latina, la 23 de ani, vor aparea in limba romana la Polirom, in februarie. Astazi, despre un pariu la care El Che il provoaca pe tovarasul sau de calatorie, Alberto Granada.

„- Fii atent, cheee, indeparteaza-te douazeci de metri cu o tigara in gura si daca nu ti-o aprind cu primul foc de arma, iti dau cincizeci de soli.

Lui Alberto nu-i plac banii asa de mult, asa ca nici nu avea de gand sa se miste din scaun; cel putin, nu pentru cincizeci de soli.

Ne puteți urmări și pe Google News

- E, haide, cheee, ridic miza la o suta.

Alberto n-a schitat nici un gest.

Cand a ajuns la doua sute de soli - aruncati pe masa - ochiul lui Alberto a inceput sa se zbata, dar instinctul sau de supravietuire era mai puternic si tot nu s-a miscat. Asa ca sergentul si-a scos sapca si, uitandu-se intr-o oglinda, a aruncat-o in spatele sau si a tras. Sapca era inca intreaga, desigur, dar peretele nu mai era, iar proprietarul barului a luat foc, plecand nervos la sectia de politie ca sa depuna plangere.

In cateva minute si-a facut aparitia un politist, sa afle ce era cu tot scandalul. L-a bagat pe sergent intr-un colt, sa vorbeasca cu el. Cand s-au alaturat din nou grupului nostru, sergentul s-a lansat intr-o tirada importiva tovarasului meu de calatorie si, pe deasupra, ii mai si facea cu ochiul, pentru ca acesta sa inteleaga:

- Ia asculta, argentinianule, mai ai petarde ca aia pe care ai aprins-o mai devreme?

Alberto s-a prins repede si a spus, afisand o mutra inocenta, ca a ramas fara. Politistul l-a avertizat in legatura cu aprinderea petardelor in locuri publice, apoi l-a anuntat pe proprietar ca incidentul luase sfarsit; nu vedea nici un semn pe perete cum ca in acel loc se trasese cu un pistol.”