"Habemus Papam", comedia noului preşedinte al juriului Festivalului de la Cannes, poate fi urmărită din acest weekend.
"Habemus Papam", comedia dulce-amară de Nanni Moretti, cu el însuşi, Margherita Buy şi Michel Piccoli (în rolul unui papă care fuge de responsabilităţi) a avut premiera internaţională la Festivalul de la Cannes de anul trecut.
În 2012, regizorul este preşedintele juriului de pe Croazetă. Lungmetrajul lui Morreti a fost elogiat de critici şi apreciat pentru o lungă secvenţă în care cardinalii joacă volei.
În timpul festivalului, Michel Piccoli – premiat între timp cu un Oscar european onorific pentru întreaga carieră- a acordat un interviu EVZ, în care a precizat: "De altminteri mă aşteptam să mi se ceară să-l joc pe Papă. Am aşteptat asta timp de ani buni (Râde). E o declaraţie extraordinară, nu? Nu doar actorii joacă pe post de meserie. Tenismenii, fotbaliştii, profesorii de filosofie, politicienii... Numărul oamenilor care îşi fac meseria jucând e foarte mare. Mi-ar plăcea să am onoarea sau mândria sau secretul unei mici întâlniri cu Papa, dar doar dacă a văzut filmul «Habemus Papam». Dacă nu l-a văzut... «Să se ducă-n c...» (Râde). Dar cred că îl va vedea. De pildă, polonezul care a fost Papă, Ioan Paul al II-lea, el ar fi urmărit filmul, pentru că înainte să fie Papă, a fost actor şi scriitor, asta nu trebuie uitat".
Piccoli mai spunea că are un motiv mai special pentru care nu e religios: "mă interesează religia. În momentul de faţă, cei religioşi sunt în plin război. Islamiştiii sunt în război. Pe deasupra, există şi un război economic. Nu e un moment fericit în istoria omenirii".
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Mr8O687r-60?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
- Piccoli, actorul care l-ar juca pe Hitler, dar nu pe Berlusconi
CONCERT
Vama cântă azi în Club Tribute
Muzica trupei (care poate fi auzită în clubul din Capitală, începând cu ora 23.00) este asociată cu marea. Uneori furios, alte ori calm, dar întotdeauna complet gratuit - acesta este spiritul care întruchipează Vama. Şi asta a făcut cunoscută trupa pentru mai mult de un deceniu.
Formaţia cântă pentru persoanele care spun ce au pe suflet şi, după, cântă cu voce tare despre asta.
Tudor Chirilă, solistul formaţiei, este, de asemenea, un actor bine cunoscut şi producător de evenimente culturale. El a iniţiat Cruciada pentru Cultură, unul dintre cele mai importante proiecte recente culturale din România.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TLbi4ecZ8Wo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
PIESĂ
Ce se joacă la Teatrul Naţional, azi, de la 19.30
Spectacolul "Scara pisicii" (Sala Marin Sorescu), a cărui premieră a avut loc la începutul stagiunii trecute, împlineşte în acest week-end 50 de reprezentaţii. Pusă în scenă la propunerea regizoarei Irina Popescu- Boieru (totodată semnatara regiei), în cadrul programului "Uşi deschise pentru toţi" al Teatrului Naţional, piesa s-a jucat cu un succes de public constant, succes ce validează atât viabilitatea programului, cât şi opţiunea regizoarei. Semnată de Katalin Thuróczy, cunoscută autoare dramatică din Ungaria, piesa ne aduce în faţa unei confruntări nuanţate, pătimaşe şi violente între două femei care-şi dispută acelaşi bărbat.
DELICATESE
Târgul boierului, la Muzeul Ţăranului Român
Instituţia găzduieşte un târg de delicatese între 27 şi 29 ianuarie. Dar nu se limitează la atât. Cei mici – şi nu numai – se vor putea îndulci cu şerbeturi şi dulceţuri fine, turtă dulce şi ciocolată. Asta dacă se vor putea rupe de lângă jocuri şi jucării sau de lângă marionetele de pe scenă.
Când nu va fi teatru pentru cei mici, domnişoarele şi domnii vor putea deprinde primii paşi de vals de la profesori consacraţi. În restul timpului, café-concert sau cântece de odinioară.
Pentru doamne flori, iar pentru domni, dacă nu vor dori mezelicuri fine, vor putea adăsta la un pahar de vorbă ori la o pipă (sau poate narghilea, după plaisir) şi o Marghilomană.