Unul dintre cei mai renumiţi regizori francezi, Claude Lelouch, laureat la Cannes şi câştigător de Oscar, şi-a lansat în România ultimul său film.
Cu pelicula „Roman de gare“/„ Roman de duzină“ - care are premiera vineri în cinematografele româneşti - Claude Lelouch s-a supus unui experiment care a stârnit oarecare ironii: l-a regizat sub pseudonimul Hervè Picard şi abia după ce a filmul a intrat în afara competiţiei la Cannes a recunoscut că îi aparţine.
„Am încercat o controversă. După ce am eşuat cu ultimul meu film, am simţit nevoia inconştientă de a mă ascunde şi de a observa criticile din umbră. Disimularea e oricum unul dintre punctele-cheie ale filmului“, a mărturisit Claude Lelouch, ieri, la prima sa vizită în România, la Institutul Francez din Bucureşti.
Claude Lelouch (71 de ani) a fost, pentru mulţi ani, cel mai tânăr regizor laureat cu Palme d’Or. În 1966, a obţinut trofeul suprem la Cannes cu „Un bărbat şi o femeie“/„Un homme et une femme“ şi un Oscar pentru Cel mai bun scenariu original, pe lângă o nominalizare la Globurile de Aur.
„La cinci minute după ce am luat Palme d’Or, viaţa mea s-a schimbat enorm. Aşa mi-am căpătat libertatea şi n-am fost nevoit niciodată să fac filme la comandă. De atunci, trăiesc o poveste de dragoste extraordinară cu cinemaul“, a explicat Lelouch, căruia filmul lui Cristian Mungiu i s-a părut „magnific“.
Debutul său în film, cu „Le Propre de l’homme“(1960), a fost un dezastru: critica a decretat „n-o să mai auziţi niciodată de el“, iar afişele au dispărut de la cinema după o săptămână. Acum, are în palmares 41 de filme, cele mai multe intrate în circuitul festivalier, la Cannes, Berlin, Locarno sau Veneţia şi propria casă de producţie, Les Films 13 (după cele 13 litere care îi compun numele), pusă pe picioare încă din anii ’60.
„M-am săturat de filmele cinice“ Lelouch se sustrage cu încăpăţânare curentelor din cinema - refuză să fie considerat regizor al Noului Val francez, deşi François Truffaut îl inclusese - şi practică un tip de cinema deopotrivă popular şi de autor. Filmul „Un bărbat şi o femeie“ a strâns peste patru milioane de spectatori, iar „Tout ça... pour ça!“, mai mult de un milion. A regizat, printre altele, „Mizerabilii“, cu Jean-Paul Belmondo în rolul principal, „Bărbaţi, femei, mod de folosire“, „Unii şi alţii“, „Viaţa unui copil răsfăţat“. „M-am săturat de filmele cinice, destinate unui public intelectual, cinemaul e o artă populară, care ar trebui să le vorbească şi oamenilor simpli şi celor sofisticaţi“, a conchis Lelouch.
DRAMĂ Crimele scriitorilor
„Roman de duzină“ e o intrigă poliţistă despre o scriitoare de succes, Judith Ralitzer (Fanny Ardant), care şi-a consacrat numele folosindu-se de „negrul“ ei, secretarul personal şi adevăratul talent, Pierre Laclos (Dominique Pinon). „Am vrut să denunţ acest fenomen, din păcate foarte des întâlnit în literatură“, a explicat Claude Lelouch. Filmul va rula la cinema Elvira Popescu.