Un ofiţer SPP şi unul MApN, implicaţi în trafic de uraniu. Autorităţile au încercat să muşamalizeze cazul | MEMORIA EVZ

În urmă cu 23 de ani, jurnaliştii Simona Ionescu şi Horaţiu Rădulescu publicau, în Evenimentul zilei (EVZ), un articol bombă. Surse de încredere ale acestora le-au comunicat faptul că poliţiştii au prins patru traficanţi de uraniu.

 La început, informaţia a fost banală, însă, în momentul în care s-a aflat că printre protagonişti s-ar afla şi lt. col. Vladimir Cîmpinaşu, din cadrul SPP (Serviciul de Pază şi Protecţie al preşedintelui Iliescu), şi căpitanul Alexandru Hăucu, aflat în slujba MApN, totul a devenit de interes general. La acel moment, acestea erau numele date de surse.

Întrebaţi de acest caz, reprezentanţii MApN nu s-au sfiit să confirme că printre persoanele arestate în noaptea de 30 septembrie - 1 octombrie 1994 se afla şi căpitanul Alexandru Hălăucă, nu Hăucă, aşa cum le transmiseră jurnaliştilor sursele, sportiv de performanţă la Clubul Steaua. Practic, aici nu numele era important dacă e scris sau nu corect, ci faptul că MApN a recunoscut că are un traficant în subordine. Nu acelaşi lucru l-au făcut şi cei de la Serviciul Pază şi Protecţie care au găsit, la început, o variantă prin care să nege acuzaţiile. Ce au făcut ei?

Au dat un comunicat în care au transmis că în evidenţa serviciului personal al instituţiei nu există nicio persoană cu numele de Vladimir Cîmpinaşu, care să aibă gradul de locotenent colonel. Practic, s-au ferit să ofere un răspuns pentru informarea cât mai corectă a opiniei publice. Au încercat să muşamalizeze. S-au legat de nume, şi nu de faptă. Asta până a doua zi când, presaţi de jurnalişti care voiau să afle adevărul dacă SPP are în subordine un traficant de uraniu, conducerea a cedat şi a recunoscut „că persoana în cauză este locotenentul Cumpănaşu Virgil Vladimir-Romulus şi că ofiţerul nu a făcut parte din garda preşedintelui ţării, ci a îndeplinit o funcţie la unul din obiectivele aflate în responsabilitatea instituţiei“. Deşi au încercat de la bun început să îşi protejeze angajatul tocmai pentru ca SPP să nu cadă în derizoriu, insistenţa jurnaliştilor implicaţi în acest subiect a dat roade.

Astfel, a ieşit la iveală că un ofiţer SPP, unul al MApN şi doi oameni de afaceri au furat uraniu, asupra lor fiind găsită o cantitate de 4,5 kg, în scopul traficării. Evenimentul zilei a aflat, în premieră, că această contrabandă cu uraniu a avut loc în 28 septembrie 1994, la vila 23 din Snagov.

CV

Jurnaliştii care au scos la lumină acest caz, negat la început de autorităţi au fost: Simona Ionescu (actual redactor-şef la EVZ, Doru Dragomir, acum la ziuaveche.ro. Horaţiu Rădulescu şi Lidia Popeangă au părăsit această meserie.