Un ofiţer român a fost ucis în Afganistan

Un ofiţer român a fost ucis în Afganistan

Căpitanul Petre Tiberius a murit într-un schimb de focuri cu talibanii, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Românul era ofiţer în Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale "VULTURII", care acţionează în estul Afganistanului. Ofiţerul din Târgu Mureş avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil. În jurul orei 4.00, ora României, la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, o echipă de intervenţie rapidă româno-americană a acţionat în sprijinul unei subunităţi aliate.

În schimbul de focuri, ofiţerul român a fost împuşcat. A fost evacuat de urgenţă cu un elicopter MEDEVAC, iar în jurul orei 4.30 a decedat în timpul transportului către spital.

100.000 de lei de la Ministerul Apărării Purtătorul de cuvânt al MapN, Constantin Spânu, a declarat că familia căpitanului ucis va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă, din partea firmei de asigurări, precum şi circa 100.000 de lei din partea Ministerului Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din partea Ministerului Apărării vor fi acordate echivalentul a 100 de solde lunare brute, pensie de urmaş, ajutor de deces, contravaloarea concediului anual de odihnă neefectuat. În total este vorba despre o sumă cuprinsă între 80.000 şi 100.000 de lei", a spus Spânu, citat de Mediafax.

Moartea căpitanului a survenit în prima zi a summitului NATO, pe agenda căruia figurează şi problema Afganistanului.

Ofiţerul era policalificat

Ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 1 Forţe pentru Operaţii Speciale „VULTURII” din Tg Mureş, căpitan Dorel Danciu, a declarat în această dimineaţă că militarul mort în Afganistan avea o pregătire de excepţie.

„Căpitanul Petre Tiberius era angajatul Batalionului “Vulturii”din anul 2000, aceasta fiind a doua lui misiune în teatre de război. Era policalificat în paraşutism, alpinism şi scafandru, era un militar foarte, foarte bun. Avea 33 de ani, căsătorit şi are o fetiţă de un an. Acum facem pregătirile pentru aducerea lui în ţară”, a declarat Danciu.

Ofiţerul a precizat că familia lui Petre Tiberius locuieşte în judeţul Mureş, dar a afirmat că pentru protecţia lor nu face public numele localităţii. Batalionul Vulturii recrutează militari din întreaga ţară. (Cora Muntean)

Decorat cu "Steaua României"

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul prin care ofiţerul Petre Tiberius va primit, post-mortem, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Distincţia i-a fost acordată militarului "în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa". Condoleanţe de la Băsescu

Şeful statului a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a ofiţerului român, ucis într-un schimb de focuri în Afganistan. Vă prezentăm mesajul preşedintelui:

„Îmi exprim durerea şi regretul profund la încetarea din viaţă a căpitanului Petre Tiberius, căzut la datorie, în timp ce conducea o misiune de intervenţie rapidă, în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi, în Afganistan. Memoria căpitanului Petre Tiberiu va dăinui prin curajul şi devotamentul excepţional de care a dat dovadă.

Transmit sincere condoleanţe familiei sale pentru pierderea suferită. Dumnezeu să-l odihnească!"

Ministrul Apărării, Mihai Stânişoară, a declarat recent că, în 2008, România a pus la dispoziţia NATO o forţă dislocabilă de 10.853 de militari şi a participat la 52 de misiuni.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere.

Militarii români din forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF (International Security Assistance Force) în zona de est a Afganistanului.

În total, România are 955 de militari în Afganistan. Până acum, zece militari români au murit în această ţară.

11.11.2003 IOSIF SILVIU FOGORAŞI şi MIHAIL ANTON SAMOILĂ au fost primii militari români ucişi în Afganistan. Au fost împuşcaţi în aceeaşi misiune.

24.04.2005 Sergentul NARCIS ŞONEI, aflat într-un TAB, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, care a declanşat detonarea muniţiei din interiorul TAB-ului, iar militarul a murit.

20.06.2006 IONEL GHEORGHIŢĂ DRĂGUŞANU a fost ucis când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil.

6.10.2007 AUREL MARCU a murit într-o situaţie similară.

20.03.2008 IONUŢ COSMIN SANDU a decedat în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul, când autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

13.06.2008 CLAUDIU MARIUS COVRIG a fost ucis după ce patrula sa a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi grenade.

31.08.2008 Sergentul major DRAGOŞ TRAIAN ALEXANDRESCU a murit după ce a trecut cu transportorul blindat peste un dispozitiv exploziv artizanal.

26.02.2009 CLAUDIU CHIRA se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), când autovehiculul în care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarul a murit.

03.04.2009 PETRE TIBERIUS

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:36. CITIŢI ŞI:

Mirajul Afganistan, între onoare şi moarte