Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna martie 2015, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesă de excepție din colecțiile sale – Carul votiv de la Bujoru. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 19 martie, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei.
Carul votiv a fost descoperit întâmplător, în primăvara anului 1974, cu ocazia unor lucrări agricole, în localitatea Bujoru, din judeţul Teleorman. În toamna aceluiași an, au fost realizate şi alte săpături arheologice de salvare pe aria locului descoperirii. S-a stabilit că era vorba de un mormânt tumular de inhumație, care fusese distrus. Din inventarul funerar au mai fost recuperate și alte câteva piese din metal și fragmente ceramice, între care și o cană decorată cu motive tipice stilului ceramic Basarabi, precum și resturi osteologice umane.
Carul miniatural din bronz este un recipient oval (cazan), acoperit cu capac şi susţinut pe două osii (din fier) și patru roți. Atât capacul, cât și recipientul sunt ornamentate cu protome avimorf. Pe axul fiecărei roți se află câte o figurină avimorfă.
„Simbolul păsării acvatice — asociat în unele cazuri cu discul solar — este utilizat începând cu perioada târzie a epocii bronzului (perioada câmpurilor de urne) și până în perioada mijlocie a primei epoci a fierului, fiind întâlnit într-o serie de descoperiri din spațiul scandinav, Europa centrală și peninsula balcanică. Carele-recipient (Kesselwagen) reprezintă o categorie cu totul aparte de artefacte cu funcție cultică, pentru intervalul cronologic amintit. Asemenea piese votive sunt cunoscute în număr foarte mic; acestea sunt fie elemente componente ale unor depuneri cu caracter cultic sau fac parte din inventare funerare.”, spune comunicatul MNIR. Carul votiv de la Bujoru a fost expus pentru prima dată la Muzeul Național de Istorie a României în mai 1980. Micro-expoziţia va fi deschisă până la 19 aprilie 2015.