De mai mulți ani, oamenii de știință sunt măcinați de o întrebare de al cărei răspuns ar putea depinde viețile a milioane de bărbați: mersul pe bicicletă poate declanșa cancerul de prostată?
Campion olimpic, în fază terminală
Tot mai mulți cicliști au această problemă. Cel mai recent caz este al lui Chris Hoy, care are cancer de prostată în stadiu terminal la vârsta de 48 de ani, informează dailymail.
Dezvăluirea reaprinde dezbaterea medicală cu privire la întrebarea dacă mersul pe bicicletă ar putea cauza cancer de prostată.
Campion olimpic de unsprezece ori, Sir Chris a anunțat în weekend că mai are „doi până la patru ani de trăit” din cauza bolii sale terminale.
Anunțul i-a șocat pe fani - și nu numai. Toată lumea vrea să afle cum de este posibil ca un bărbat relativ tânăr și aparent și sănătos să fie lovit de o boală asociată în mod normal bărbaților în vârstă.
Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați
Ar fi putut avea vreo legătură cu mersul obișnuit cu bicicleta, așa cum au sugerat anterior unele cercetări?
Având în vedere că unul din zece bărbați adulți merge pe bicicletă – de două ori numărul femeilor – și cei mai mulți dintre ei au vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, vârsta la care apare cancerul de prostată începe să devină o preocupare.
Oamenii de știință sunt tot mai îngrijorați de posibilitatea ca mersul pe bicicletă să aibă un impact asupra prostatei, deoarece scaunele de bicicletă exercită presiune asupra perineului, partea inferioară a pelvisului.
Aceasta, la rândul său, poate irita prostata, datorită locației glandei care se află în interiorul pelvisului, direct sub vezică.
Ciclismul poate crește nivelurile de antigen
Cercetătorii au descoperit că ciclismul poate crește nivelurile de antigen specific prostatic (PSA) în testele de sânge.
Acest compus este eliberat de prostată și, dacă nivelurile sunt mai mari decât în mod normal, poate fi un semn că este ceva în neregulă cu glanda.
Există, de asemenea, dovezi că cicliștii obișnuiți sunt mai susceptibili de a suferi de prostatită (termenul medical pentru inflamația prostatei).
Cu toate acestea, nici prostatita sau nivelurile crescute de PSA, prin ele însele, nu sunt semne că cineva are cancer de prostată și nici că ar crește riscul bolii.
În 2014, un studiu de la University College London a constatat că bărbații în vârstă de 50 de ani care merg pe bicicletă mai mult de nouă ore pe săptămână aveau de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată decât cei care merg cu bicicleta mai puțin frecvent.
Cercetătorii au analizat datele a peste 5.000 de bicicliști și au descoperit, de asemenea, un risc crescut atunci când bărbații au mers cu bicicleta timp de 3,5 ore pe săptămână.
Alte studii infirmă teoria
Dar studiile ulterioare, cum ar fi o lucrare din 2020 publicată în Journal of Clinical Urology care a analizat date de la 8.000 de bicicliști bărbați, nu au reușit să găsească o legătură între ciclism și riscul crescut de cancer de prostată.
Mai mult, alte cercetări au sugerat chiar că ciclismul ar putea ajuta la prevenirea bolii.
Un astfel de studiu, publicat la începutul acestui an pe peste 50.000 de bărbați, a constatat că bărbații care fac sport în mod regulat, inclusiv mergând cu bicicleta, au șanse reduse de cancer de prostată.
Studiul suedez, publicat în ianuarie, a descoperit că bărbații care fac exerciții cardiovasculare regulate au o șansă mai mică de a dezvolta cancer de prostată.
Autorii studiului îngrijorător al University College London din 2014 chiar au îndemnat bărbații să continue ciclismul pentru beneficii pe care l-ar aduce sănătății.