Operatorii de telefonie mobilă se pregătesc să majoreze tarifele din cauza prețurilor mari la energia electrică. Un nou val de scumpiri se anunță și pe rafturile supermarketurilor.
Prețurile mari la energia electrică va duce la un nou val de scumpiri în România după cele la alimente și combustibili. Marii operatori de telefonie mobilă se pregătesc să majoreze tarifele a abonamente.
Principalii jucători din piață sunt Orange Romania, Orange Romania Communications (fost Telekom Romania Communications, fost Romtelecom), Vodafone Romania, RCS&RDS și Telekom Mobile Romania Communications (fost Cosmote).
Abonamente mai scumpe
Companiile de telefonie mobilă spun că, în ultima perioadă, au crescut mult cheltuielile din cauza majorării prețurilor la energia electrică. Operatorii ar pregăti majorări de prețuri la abonamente, dar nu au fost stabilite încă noile tarife. Doar Vodafone a anunțat deja că prețul abonamentelor va crește cu un euro.
„În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții operatorilor, aceștia au susținut că majorarea prețurilor la energie electrică a contribuit la sporirea semnificativă a ponderii acestui tip de cheltuială în totalul cheltuielilor operaționale și că vor fi nevoiți, cel mai probabil, să aplice în perioada următoare majorări tarifelor practicate la abonamente.
Cuantumul majorării urmează să fie decis în funcție de rezultatele unor analize interne. Ei mai susțin că au luat măsuri de reducere a impactului acestor creșteri prin diminuarea altor categorii de cheltuieli, dar că spațiul de manevră este limitat", a declarat pentru profit.ro o sursă din cadrul autorității de reglementare în domeniu (ANCOM).
Noi majorări de preț
Aceasta nu este singura veste proastă. Și produsele din supermarketuri s-au putea scumpi din nou în următoarea perioadă. „Dacă prețurile la energie electrică rămân la nivelurile de acum, vom fi nevoiți să scumpim cu încă 10-15%, creând astfel supra-inflație, peste indicele actual existent", au declarat surse din industria de profil.
Rata inflației a ajuns în România la 15,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut mult având în vedere că salariile și pensiile nu au fost mărite în ultima perioadă.