Orice carte de identitate emisă după data de 2 august 2021 va expira pe 3 august 2031, când România va trece la un nou format de acte de identitate. Uniunea Europeană vrea să facă pasul la un tip de documente mult mai sigure pentru cetățenii săi.
Formatul se schimbă din anul 2031
Parlamentul European a decis ca din anul 2031 cărțile de identiate să aibă un format nou și să respecte standardele de securitate ale cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.
Este vorba de Cartea Electronică de Identitate și de Cartea de Identitate Simplă. Actualele cărți de identitate vor fi eliminate până cel târziu pe 3 august 2031.
Uniune Europeană are în vedere "creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE", a comunicat Ministerul de Interne.
Așadar, sute de mii de cărți de identitate care sunt în formatul actual vor expira la data de 3 august 2031.
Ține loc și de Carte de Sănătate
Ministerul de Interne a anunțat că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip "Carte Electronică de Identitate" (CEI).
Noua carte electronică de identitate emisă va prelua și rolul cardului național de sănătate. Ea își va modifica funcția principală și va putea fi folosită pentru autentificare atât în sistemele informatice ale administrației publice, cât și în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Primul proiect este în derulare în municipiul Cluj, acolo au fost emise cărți electronice de identitate. Experimentul va fi extins, treptat, pentru tot județul.
Noile documente ar urma să fie emise în toată țara până la finalul acestui an, după finalizarea testelor tehnice, și vor exista modificări din punct de vedere vizual la nivelul documentului.
Se dorește digitalizarea pașapoartelor
Comisia Europeană a propus digitalizarea pașapoartelor și a cărților de identitate pentru oricine intră sau iese din zona Schengen. Măsura este menită să accelereze controalele de frontieră și asigure o călătorie mai fluidă și mai sigură.
Este vorba, în fapt, despre versiunea digitală a datelor stocate pe pașapoarte și cărți de identitate. Acestea includ informațiile conținute în cipul pașaportului sau al cărții de identitate, inclusiv o imagine facială a titularului, dar nu și amprentele acestuia.
Aceste documente ar putea fi stocate pe telefonul mobil, apoi și în aplicația de călătorie digitală a Uniunii Europene.