Varianta Omicron a COVID-19 a continuat să se transforme și să prelungească pandemia globală, unele studii spunând că virusul este acum mai infecțios și poate provoca simptome și mai severe. Cu toate acestea, un nou studiu descoperă că majoritatea persoanelor infectate cu varianta Omicron nici măcar nu știu că o au.
Studii făcute asupra oamenilor
Cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai spun că 56% dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu știau că sunt bolnave. Această lipsă de conștientizare a dus la o creștere a cazurilor de Omicron, potrivit oamenilor de știință.
Simptomele adesea nu sunt severe. Mulți pacienți suferă de obicei de oboseală, tuse, dureri de cap, dureri în gât sau secreții nazale. Cercetătorii au analizat efectele COVID-19 și impactul vaccinurilor asupra severității bolii.
„Mai mult de unul din doi oameni care au fost infectați cu Omicron nu știau că îl au”, spune Susan Cheng, MD, MPH, director al Institutului de Cercetare pentru Îmbătrânirea Sanătoasă din Departamentul de Cardiologie de la Institutul Inimii Smidt de la Cedars-Sinai, într-un comunicat de presă. „Conștientizarea va fi cheia pentru a ne permite să trecem dincolo de această pandemie.”
Din cei 2.479 de participanți care au contribuit cu probe de sânge, 210 au avut niveluri pozitive de anticorpi. Acest rezultat indică faptul că probabil că au purtat virusul la un moment dat. Descoperirile, publicate în JAMA Network Open, arată că dintre cei infectați doar 44% știau că sunt bolnavi. Acest lucru i-a lăsat pe majoritatea participanților să nu își cunoască infecția, deoarece aveau fie simptome ușoare, fie deloc.
Nevoia de cercetări amănunțite
Această cercetare completează studiile anterioare care estimează că între 25 și 80% dintre persoanele cu varianta Omicron nu prezintă simptome. Rezultatele arată importanța conștientizării în abordarea creșterii infecțiilor în viitor.
Autorii studiului adaugă că sunt necesare cercetări mai diverse pentru a descoperi factorii asociați cu lipsa de conștientizare a infecției. Cercetătorii cred că oamenii de știință trebuie să colecteze mai multe mostre de la diverse etnii și comunități, potrivit Study Finds.
„Sperăm că oamenii vor citi aceste descoperiri și se vor gândi: „Am fost doar la o adunare în care cineva a fost testat pozitiv” sau „Tocmai am început să mă simt puțin rău. Poate ar trebui să fac un test rapid.”