Brian Hook, şeful departamentului de acţiune pentru Iran  al Departamentului de Stat i-a trimis un mesaj căpitanului vasului Adrian Darya 1 în care îi cerea să ducă nava într-un loc din care putea fi preluată de SUA.

În această situație este vorba de vasul suspectat că transportă petrol spre Siria. Acesta a fost sechestrat temporar de autorităţile britanice în Gibraltar, în iulie, acțiune care era pe punctul de declanșa un război diplomatic. Vasul s fost eliberat luna trecută, după ce Iranul a oferit garanţii în privinţa destinaţiei sale. Departamentul de Justiţie al SUA, însă, a încercat să blocheze eliberarea şi a emis un mandat pentru a îl confisca.

Primele rapoarte privind suma de bani pe care a primit-o căpitanul vasului au fost confirmate de Departamentul de Stat. Administraţia Trump voia să plătească câteva milioane de dolari, căpitanului de origine indiană, Akhilesh Kumar pentru ca acesta să predea vasul.

Căpitanul Kumar a ignorat emailurile, iar SUA au decis să impună sancţiuni împotriva sa.

Site-urile de monitorizare arată că vasul se află în prezent în estul Mării Mediterane, deşi şi-a închis dispozitivul de urmărire, scrie BBC.

Te-ar putea interesa și: