Un nou obiectiv turistic la „Orheiul Vechi”. Prima școală din satul Morovaia a fost transformată în muzeu

Evenimentul de inaugurare a muzeului/Sursa foto: www.mc.gov.md

Republica Moldova. Un nou obiectiv turistic la „Orheiul Vechi”. Prima școală din arealul rezervației, din satul Morovaia, a fost inaugurată după restaurare. Transformarea obiectului într-un muzeu a devenit posibilă inclusiv datorită suportului oferit de România. Evenimentul a finalizat lista de manifestări dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, cu genericul - Rute, Rețele, Conexiuni.

„Prima școală din arealul rezervației” a fost restaurată și conservată prin programul transfrontalier „Istorie și Muzică - valori ce ne unesc”. Acesta a fost realizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Muzeul Județean Botoșani. Lucrările au fost efectuate din fonduri Uniunii Europene.

Noul muzeu îmbogățesc esențial oferta turistică a rezervației

La evenimentul de redeschidere a muzeului au venit localnici, oaspeți, profesori în etate, care s-au retras din activitate, dar în suflet tot dascăli rămân. Aceștia au vorbit despre procesul de învățământ din trecut, despre elevii și șotiile pe care le făceau la timpul lor și despre valorile importante educate la școală  - respectul, dragostea de țară și de neam, toleranța și setea de cunoaștere.

Evenimentul de inaugurare a muzeului/Sursa foto: www.mc.gov.md

Atmosfera a fost întreținută de piese folclorice, dar și de fanfara „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, raionul Drochia. Aceasta a fost condusă de dirijorul Andrei Arhirii. De asemenea, a avut loc și o lecție demonstrativă „România din perioada interbelică”.

Noul obiectiv turistic a fost inaugurat la doar o săptămână după deschiderea oficială a încă două noi obiective turistice - Muzeul de etnografie „Casa țărănească” și Muzeul „Casa meșteșugarilor” din cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Școala din localitatea Morovaia, o fostă gospodărie a unui boier

Școala din localitatea Morovaia a fost inițial o gospodărie a unui boier din zonă. Aceasta datează încă din anul 1903. Ulterior, boierul a decis să transforme locuința într-o școală pentru copiii din localitățile din zonă. În anii ocupației sovietice școala a fost închisă, fiind redeschisă în 1947. Acolo, orele erau predate de alți profesori, pentru că proprietarii au fost deportați.

Evenimentul de inaugurare a muzeului/Sursa foto: www.mc.gov.md

Școala a fost activă până la mijlocul anilor 50, apoi a fost închisă definitiv. Vechii proprietari, reveniți în țară, au vândut locuința rezervației.

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.