Un nou medicament pentru cei infectați cu coronavirus!

Coronavirusul continuă să ucidă și cum până la apariția unui vaccin mai e, toată lumea își pune speranțele în medicamentale care deja se află pe piață. După medicamentele despre care au vorbit Donald Trump și președinția franceză, acum atenția medicilor se îndreaptă spre un medicament japonez. Se numește Favipiravir, dar este mai bine cunoscut cu numele comercial de Avigan, scrie ilgiornale.it.

Acest medicament antigripal a fost dezvoltat în 2014 de grupul japonez Fujifilm Toyama Chemical (o filială a Fujifilm). Guvernul chinez, după ce eficacitatea medicamentului a fost testată pe pacienții infectați cu coronavirus, a decis să recomande utilizarea lui în tratament.

Zhang Xinmin, directorul Centrului Național Chinez pentru Dezvoltare în Biotehnologie, o structură care face parte din Ministerului Chinez al Științei, susține că Avigan „are un nivel ridicat de siguranță și este clar eficient în tratarea„ infecției cauzate de noul coronavirus.

Japonezii îl folosesc de altfel încă din februarie, iar rezultatele par încurajatoare. În China, în studiile clinice Wuhan și Shenzen, autoritățile chineze de sănătate au administrat medicamentul unui număr de 340 de pacienți infectați, obținând semnale la fel de pozitive.

 

Conform rapoartelor radiodifuzorului public japonez NHK, testele pacienților infectați cu noul coronavirus  au devenit negative în patru zile după ce au luat Avigan; o perioadă de timp mult mai scurtă decât media de 11 zile cât durează la pacienții care nu sunt tratați cu medicamentul japonez. De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, razele X au confirmat îmbunătățiri ale condițiilor pulmonare la aproximativ 91% dintre pacienții tratați cu Favipiravir, comparativ cu 62% dintre cei care nu au primit acest tratament.

Medicii japonezi folosesc Avigan la toți pacienții infectați, atât la cei cu simptome ușoare, cât și la cei cu complicații moderate. Speranța este că medicamentul împiedică virusul să se înmulțească în corpul uman și, astfel, dispare riscul unor eventuale complicații.

O sursă a ministerului japonez pentru sănătate a spus, totuși, că Avigan nu ar fi la fel de eficient la persoanele cu simptome severe. Aceeași sursă anonimă a declarat: „Am administrat Avigan unui număr de 70-80 de persoane, dar nu pare că medicamentul funcționează atât de bine atunci când virusul s-a înmulțit deja în organism”. Aceleași limitări au fost identificate și în studiile efectuate la pacienții cu coronavirus tratate cu o combinație de lopinavir și ritonavir, ambele antiretrovirale HIV.

În orice caz, înainte de a putea conta pe utilizarea pe scară largă a Avigan, aprobarea guvernului japonez este necesară, deoarece medicamentul a fost inițial destinat să trateze gripa și nu Covid-19. Cu toate acestea, un oficial al sănătății a declarat, din nou la Mainichi, că aprobarea guvernamentală  ar putea fi acordată la sfârșitul lunii mai.

Agenția Italiană a Medicamentului a dorit să facă câteva precizări cu privire la acest medicament. "Favipiravir (denumire comercială Avigan) este un antivirus autorizat în Japonia din martie 2014 pentru tratamentul formelor de gripă cauzate de virusuri gripale noi sau reemergente - a subliniat Aifa - iar utilizarea sa este limitată la cazurile în care alte antivirale sunt ineficiente. Medicamentul nu este autorizat în Europa sau în SUA ".