Ministerul Muncii a lansat de curând o platformă care vine în sprijinul persoanelor care își caută un loc de muncă. Este vorba de un proiect dedicat pentru românii care vor să angajeze menajere, bone sau grădinari și care să fie plătiți cu tichete casnice.
Ministerul Muncii a lansat o platformă pentru bone și grădinari
Pe platforma amintită se pot înscrie atât angajatorii cât și cei care își doresc un loc de muncă. Astfel, autoritățile urmăresc să reducă munca la negru. Doar că, datele oficiale furnizate de ministerul Muncii arată că numai 266 de tichete au fost achiziționate în 14 zile de la momentul lansării platformei.
Tradus în lei, cele 266 de tichete achiziționate de platforma „Tichete.anofm.ro” însumează sub 1.000 de euro. Mai precis aproape 4.000 de lei, cu toate că sunt înscrise în peste 560 de persoane. Aceleași date oficiale mai indică faptul că nu sunt prea mulți doritori să lucreze cu forme legale. Deși, rețelele de socializare sunt pline de anunțuri cu persoane care sunt disponibile să presteze contra-cost pentru activități casnice.
Beneficiarii și cei care vor să caute un loc de muncă trebuie să se înscrie pe platformă. Tichetele pot fi achiziționate de la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ori prin intermediul platformei electronice.
266 de tichete achiziționate
Valoarea unui tichet este de 15 lei, cei care le primesc vor cere decontarea tot de la Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă sau pot primi contravaloarea muncii prestate pe cardurile bancare. Trebuie precizat că statul va reține 20% pentru asigurările de sănătate și pensie, asta doar în cazul în care beneficiarul schimbă cel puțin 85 de tichete într-o singură lună, ceea ce ar însemna aproximativ 1.230 de lei.
Purtătorul de cuvânt ANOFM, Corina Scarlat, a explicat cum ar trebui să decurgă înțelegerea între angajați și angajatori. „Prestatorul cu beneficiarul cad de acord cu numărul de ore lucrate, asupra activităților pe care trebuie să le desfășoare prestatorul și bineînțeles asupra plății pe care o va primi prestatorul casnic”, a precizat Corina Scarlat.
Cum funcționează platforma lansată de ministerul Muncii
Motivul principal pentru care oamenii nu sunt dispuși să se înscrie pe platforma ministerului Muncii ține de cotizația la stat, pe care mulți nu vor să o plătească. Preferă să muncească la negru. În plus, datele prezentate în ultimul raport de Comisia Europeană arată că în România sunt cel puțin 1,4 milioane de români care lucrează fără forme legale.
Specialistul în resurse umane, Sorin Faur a explicat că platforma ministerului Muncii poate fi utilizată astfel încât beneficiarii să nu mai plătească taxele pentru asigurări sociale.
„Este posibil ca unii să încerce să ocolească sistemul în acest fel. Deci să folosească sistemul pentru capabilitățile lui exclusiv pentru baza de date. Apoi evident să încheie un deal la negru cu persoanele în cauză”, a explicat Sorin Faur, specialist resurse umane. Majoritatea persoanelor care s-au înscris pe platformă au între 40 și 50 de ani, potrivit ANFM.