Un nou cutremur zguduie România. Fenomenul a fost înregistrată la o distanță mică de București

Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Un nou cutremur a fost înregistrat în această dimineață, la ora 7.41, în zona seismică Vrancea. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului seismul s-a produs la o distanță de 164 km N de Bucuresti.

Un nou cutremur de pământ a fost înregistrat în această dimineață în județul Vrancea. Potirivit informațiilor date publicității, acesta a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. Informația a fost prezentată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care a înregistrat toate datele referitoare la acest fenomen.

Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 07:41 în zona seismică Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 3,1 și a avut loc la o adâncime de 130 de kilometri.

Fenomenul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82 km S de Bacau, 94 km E de Brasov, 106 km NV de Galati, 111 km NV de Braila, 115 km NE de Ploiesti, 160 Km SV de Iasi, 164 km N de Bucuresti, 186 km NE de Pitesti, 205 km SV de Chisinau, 205 km E de Sibiu.

Astfel de seisme de mică intensitate au loc cu regularitate în zona seismică din Vrancea, specialiștii apreciind că este un fenomen normal.

Un alt seism a avut loc la miezul nopții

Tot duminică, la miezul nopţii, ora 00:00:42, a mai avut loc în aceeaşi zonă seismică, Vrancea, un alt cutremur, dar de o intensitate mai mică. Potrivit informațiiloru acesta a avut o magnitudine de 2,6 grade pe Richter și s-a produs la o adâncime de 61 km.

De menționat că de la începutul acestei luni, în România s-au produs șase cutremure cu magnitudini. În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc şase cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,4 grade pe Richter. Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4 grade pe Richter.

Anul trecut, cel mai puternic seism din România a fost înregistrat pe data de 26 mai 2021. Cutremurul de la acea dată a avut o magnitudine de 4,7 grade, iar mișcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.

Zona seismică Vrancea, cea mai activă din România

Zona seismică Vrancea este considerată, de departe, cea mai activă zona epicentrala din România, sursă a numeroase cutremure distrugătoare. Cutremurele majore de aici, prin efectele lor uneori catastrofale, au fost menționate și sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Acest lucru se explică prin faptul că aceste cutremure se manifestă violent pe arii foarte întinse și au urmări distrugătoare care sunt semnalate la diistanțe relativ mari față de epicentru.

Regiunea Vrancea ocupă o arie limitată la curbura Munților Carpați, incluzând județele Buzău și Vrancea. Cele mai importante și mai numeroase cutremure își au originea în zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.

Cutremurele produse aici sunt de adâncime intermediară sau subcrustala, generate în focare situate la adâncimi cuprinse între 60-220 km. Seismele cele mai importante s-au produs, totuși, între 80-170 km adâncime. Cel mai adânc cutremur vrâncean cunoscut a avut loc la o adâncime de circa 210-220 km.

În afară de aceste seisme subcrustale sau intermediare, în Vrancea se mai produc și cutremure normale, de tip crustal sau superficial, la adâncimi mai mici de 60 km, cu o frecvența mai mare la circa 15-40 km adâncime.