Evenimentul Zilei > Social > Un nou cutremur s-a înregistrat în centrul Turciei. Țara pare desprinsă dintr-un film horror
Un nou cutremur s-a înregistrat în centrul Turciei. Țara pare desprinsă dintr-un film horror

Un nou cutremur s-a înregistrat în centrul Turciei. Țara pare desprinsă dintr-un film horror

Replici de mai mică intensitate, după cutremurele care au lovit Turcia, continuă să fie înregistrate de seismologii turci.

Un alt cutremur a fost înregistrat marți, seara, în jurul orei 20.10, ora României, în centrul Turciei. De data asta, informația a fost furnizată Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România.

Magnitudinea noului cutremur a fost una de 4.9 grade pe scara Richter, fiind înregistrat la o adâncime de 10 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64km N de Kahramanmaras, 129km V de Malatya, 130km N de Gaziantep, 132km NE de Osmaniye, 132km V de Adiyaman, 135km SE de Kayseri, 176km S de Sivas, 186km NE de Adana, 203km NV de Sanliurfa, 214km V de Elazig”, au precizat reprezentanții INCDFP.

Cutremurele de mică adâncime sunt cele mai periculoase

Un cutremur la mică adâncime este unul care produce cele mai multe daune materiale, care duc la pierderea de vieți omenești.

Specialiștii spun că un astfel de cutremur produce la suprafața un fenomen de forfecare a pământului, care pune o presiune foarte mare pe fundațiile blocurilor de locuințe și a etajelor inferioare.

”Acest fenomen de forfecare duce la o mișcare rapidă, de înainte și înapoi, care duce la distrugerea fundației și a stâlpilor de rezistență a clădirilor rezidențiale cu mai multe etaje. Apoi, din cauza greutății clădirii, care nu mai are puncte de rezistență, aceasta se prăbușește. S-a văzut acest lucru în Turcia, unde blocuri înalte, nou construite nu au avut nicio șansă”, explică un inginer de construcții civile.

Bilanț negru în Turcia

La ora 20.00, ora României, autoritățile din Turcia au prezentat ultimul bilanț al tragediei care a lovit țara.

Cel puţin 4.544 de persoane au murit şi alte 26.721 au fost rănite, în zece provincii din Turcia.

Autoritățile mai spun că un număr de 59.971 de salvatori lucrează în zonele afectate, dintre care 3.200 provin din 65 de ţări.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că un total de 380.500 de persoane afectate au fost adăpostite în cămine ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi ale Ministerului Tineretului şi Sportului.