Un nou cutremur în Vrancea. Datele înregistrate de INFP

Un nou cutremur în Vrancea. Datele înregistrate de INFP Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. Mișcarea telurică a fost înregistrată de instrumentele Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), în cursul acestei dimineți și s-a simțit până la Brașov și Ploiești.

Un cutremur  cu magnitudinea 3,5 grade pe scara Richter a fost înregistrat marți, 15 august, în zona seismică din Vrancea. Potrivit informațiilor colectate de specialiștii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a fost înregistrat la ora 5.03, în această dimineață.

Aparatele INCDFP au indicat, așa cum arătam mai sus, un seism cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Acest lucru i-a făcut pe specialiștii în seismologie să dea asigurări că este vorba despre o mișcare tectonică slabă, fără consecințe. În opinia lor, conform datelor colectate de la aparatele de măsură, cutremurul s-a produs la adâncimea de 129.9 km.

Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea – Buzău și a fost resimțit în mai multe orașe din zonă. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe, la 53 km V de Focșani, la 58 km N-V de Buzău, 62 km -SE de Sf. Gheorghe, 69 km E de Brașov, 83 km NE de Ploiești, a precizat INCDFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

seismologul gheorghe marmureanu

Seismologul Gheorghe Mărmureanu despre viitorul cutremur catastrofal Sursa: Vrancea AtlasTV

Când va fi un cutremur devastator

Un viitor cutremur devastator, asemenea celor din 1940 sau din 1977, ar putea avea loc abia peste 100 de ani. Estimarea îi aparține seismologului Gheorghe Mărmureanu fost director al Institutului de Fizică a Pământului. El a precizat că în România nu se produc cutremure de mare adâncime care provoacă mari dezastre, ci doar seisme de valori foarte mici, la suprafață, care sunt aproape insesizabile.

Seismologul a subliniat că viitorul cutremur foarte mare în intensitate, care va depăși 7 grade pe scara Richter se va produce abia după 2040.

„În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student”, a mai relatat Gheorghe Mărmureanu pentru Antena 3.