Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a eliberat o nouă prognoză potrivt căreia ploile nu se opresc prea curând.

Directorul ANM a explicat că în prezent există deja peste 17 avertizări de vreme rea.

„Avem în vigoare la acest moment cinci avertizări de tip nowcasting  de cod roşu, iar astăzi au fost emise până la această oră, 17 avertizări de vreme severă imediată de cod roşu şi 8 de portocaliu (…) Până în această dimineaţă la ora 02:00 avem în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu, valabilă pentru aproape tot teritoriul ţării.

Vorbim de Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul şi nordul Muntaniei, zonele montane.Vorbim de cantităţi de precipitaţii de peste 40 l/mp, pe arii restrânse, 50-80 l/mp, vijelii, descărcări electrice şi grindină, a declarat Elena Mateescu.

De asemenea, aceasta a făcut mențiuni legate și de Codul Galben de furtuni, despre care a spus că este valabil pentru întreg teritoriul țării. În urma celor declarate de Elena Mateescu, putem aprecia că pericolul inundațiilor nu a trecut și că vor mai exista cazuri în țară în care apele să facă ravagii, mai ales în zone în care există gospodării în apropierea râurilor ce s-ar putea revărsa din cauza cantităților mari de apă căzute.

„Trebuie să specificăm că avertizarea meteorologică de cod galben valabilă pentru întregu teritoriul ţării, a fost prelungită până luni dimineaţa la ora 10:00. Vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în aproape toată ţara şi vorbim de astfel de tipuri de manifestări posibil şi în prima parte a săptămânii viitoare.

Astăzi am actualizat estimările pentru următoarele patru săptămâni, până în jurul datei de 20 iulie. Vorbim pentru săptămâna 22-29 iunie, de precipitaţii în special în partea de est şi sud-est a ţării, local în centrul teritoriului şi în rest, valori apropiate de normal.

Aşadar, şi săptămâna viitoare mai ales în Moldova, va trebui să monitorizăm atent situaţia”, a anunţat Elena Mateescu în direct la Antena 3.