John Kerry a declarat miercuri că soluţia coabitării a două state este tot mai îndepărtată, mai ales din cauza politicii de colonizare dusă de Israel, care ar fi condus de „cel mai de dreapta guvern” din istoria acestei ţări.

Într-un răspuns la fel de dur, premierul israelian Netanyahu l-a acuzat pe Kerry de „tendenţiozitate” şi a afirmat că Israelul nu are nevoie să i se ţină lecţii de către liderii străini şi că abia aşteaptă să colaboreze cu viitorul preşedinte Donald Trump.

Netanyahu a adăugat că John Kerry „s-a ocupat obsesiv de coloniile israeliene” şi abia a atins subiectul care reprezintă „rădăcina conflictului – opoziţia palestiniană faţă de un stat israelian, indiferent de graniţe”.

Discursul de 70 de minute al lui John Kerry, ţinut cu numai trei săptămâni înainte ca administraţia Obama să-şi încheie mandatul, a subliniat că Israelul „nu va avea niciodată o pace adevărată” cu lumea arabă dacă nu acceptă un acord care să le permită palestinienilor să trăiască într-un stat al lor.

Atacul dur al lui Kerry vine la scurt timp după ce, pe 23 decembrie, Statele Unite au avut un gest fără precedent, neexercitându-şi dreptul de veto la ONU, ceea ce a permis adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care condamnă coloniile israeliene de pe malul vestic al Iordanului şi din Ierusalimul de Est.

Un ziar egiptean, Al-Yaoum, a confirmat acuzaţiile aduse de Israel că administraţia Obama ar fi fost cea care a orchetrat întreaga acţiune de la ONU, publicând transcrierile unei întâlniri secrete dintre John Kerry şi o delegaţie palestiniană.

Israelul se teme că o conferinţă internaţională care se va ţine în Franţa pe 15 ianuarie ar putea adopta o soluţie care să ducă la crearea statului palestinian, în ultimele zile ale administraţiei Obama, al cărei mandat încetează pe 20 ianuarie.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump a scris:

„Nu putem continua să tratăm Israelul cu o astfel de sfidare şi lipsă de respect. Acesta avea în Statele Unite cel mai important prieten, însă astăzi nu mai este aşa. Curaj, Israel, 20 ianuarie nu este departe!”

 

Te-ar putea interesa și: