Iana Matei, care a fondat ONG-ul Reaching Out Romania încă din 1999, a făcut un nou adăpost în județul Argeș pentru victimele traficului de persoane. Ea încearcă să recupereze sute de victime din mâinile traficanților și să le ajute să treacă peste traume.
Numărul victimelor traficului de persoane a crescut
Activista a spus că anul trecut a crescut numărul victimelor, dar și al copiilor traficați. Ea a declarat ncă sunt recrutate victime foarte tinere prin metoda loverboy și că este foarte greu să le mai salvezi după ce împlinesc 18 ani și sunt trimise în țările europene.Copii care sunt părăsiți de părinți sunt mai vulnerabili și mai ușor de păcălit.
Iana Matei a spus că sunt peste 150 de centre în județul Argeș și că ele previn atât traficul de persoane, cât și consumul de droguri și alte probleme în care adolescenții sunt implicați. Ea a declarat că de cele mai multe ori nu există reprezentare juridică pentru victimele traficului. Aceasta a zis că știe foarte multe fete care nu au recunoscut de frică în instanță că au fost victimele traficului de persoane.
„Victimele traficului sunt, de fapt, prostituate. Ele vor să practice prostituția, că ele câștigă bani sau că nu pot munci în altă parte, că nu au școala necesară”. Sunt stereotipuri foarte des întâlnite și promovate, probabil, de aceste grupări de crimă organizată și atunci noi trebuie să prezentăm situația reală, să vorbim despre trafic așa cum este în realitate, despre cauzele acestui fenomen și despre soluții, cum putem rezolva. Fiecare grup social poate ajuta”, a zis activista. Ea a declarat că traficanții nu se tem de nimic și că știu că pot scăpa ușor de închisoare.
Iana Matei se ocupă de singurul centru acreditat din România
Iana se ocupă de singurul centru acreditat din România pentru victimele traficului de persoane. Aceasta a povestit ce se întâmplă în centrul din Argeș, dar și cum sunt ajutate victimele.„La momentul acesta avem 12 beneficiare și un copil. Între 11 și 15 ani. Prima dată, școală. Toate fetele se duc la școală. Noi trebuie să reluăm procesul educațional, ca să le dăm o șansă și meditații când vin de la școală, ca să prindem din urmă ce au pierdut în acești ani, activități de creație, să le dezvoltăm imaginația, să le ajutăm să redevină copiii de vârsta lor, nu ce au fost programate să fie, ieșiri la iarbă verde, deci ce face un copil de vârsta lor, cam asta încercăm să lucrăm cu ele, jocuri”, a spus ea pentru Jurnaluldeargeș.
A fost amenințată de traficanți
Iana Matei a spus că le ține pe victimele traficului de persoane în centru până la 18 ani. Apoi, ea și ceilalți angajați încearcă să păstreze legătura cu acestea pe rețelele de socializare. Activista a declarat că a fost amenințată de multe ori de traficanți, dar că aceștia au fost prinști. Iana a mai povestit că traficanții i-au spart geamurile de la mașină zilele trecute.