În urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei” privitor la fruda de la Evaluarea Națională, aflată în atenția DNA, al cărei beneficiar a fost fiul primarului orașului Salcea, din județul Suceava, profesorii din Botoșani care au corectat lucrarea dubioasă, de nota 10, a elevului Ștefan Lungu susțin că ei au sesizat autoritățile. ISJ Suceava verifică imaginilie din toate centrele de examinare. Elevul incriminat este nepotul edilului din municipiul Suceava, Ion Lungu, șeful organizației locale a PNL
Scandalul declanșat în urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei” privitor la fruda de la Evaluarea Națională, aflată în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA), profesorii din Botoșani care au corectat lucrarea de nota 10 la Limba Română a elevului Ștefan Lungu susțin că ei au sesizat autoritățile și nu cei din Suceava. Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani, profesorul Gabriel Hârtie, cel care a fost președintele comisiei de examinare, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că, în timpul corectării lucrărilor, membrii comisiei au constatat că scrisul de pe lucrarea de la Matematică și cea de la Limba Română este diferit. „După ultima etapă, finalizarea procedurii de corectare contestațiilor, am sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani”, a explicat oficialul ISJ Botoșani. Acesta a adăugat că lucrarea de la Limba Română era de nota 10, dar că anchetatorii urmează să stabilească care este scrisul real al băiatului primarului sucevean: cel de la Română, cel de la Matematică sau ambele lucrări sunt scrise de altcineva. „Lucrările au venit la noi sigilate de la Suceava”, susține șeful de la ISJ Botoșani. Practic, după fiecare dintre examene, cel de la Limba Română și cel de la matematocă, un profesor sucevean a transportat lucrările la Botoșani. Așa s-a întâmplat la fiecare centru de examinare. Urmează să se stabilească dacă lucrările lui Ștefan Lungu au fost schimbate la Salcea sau pe traseu de cineva care avea acces la ștampila unică, folosită pentru prima oară, în acest an, la Evaluarea Națională.
FOTO: Ion Lungu, primarul din Suceava
Mai departe, polițiștii din Botoșani au sesizat DNA. În continuare, procurorii anticorupție au audiat și au luat declarații, în calitate de martori, atât de la profesorii din Botoșani, cât și de la cei din Suceava, de la Școala Gimnazială Salcea, acolo unde s-au dat tezele pentru Evaluarea Națională.
FOTO:Școala din Prelipca, acolo unde a învățat fi ul primarului din Salcea
Revolta părinților
Rezultatele finale la Evaluarea Națională au fost publicate luni, 11 iulie. În aceeași zi, un grup de părinți revoltați au făcut un adevărat scandal când au văzut numele fiului primarului pe lista de admiși la Liceul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, din Suceava. Cel incriminat, Ioan Ștefan Lungu, era cunoscut ca un elev de note de 5 și 6, iar la simularea
Camera video „a orbit” la Salcea
Așa cum am dezvăluit în ediția de joi, imaginile din timpul examenelor de la centru de examinare de la școala din Salcea nu au fost înregistrate. Directorul Cătălin Huțu a declarat, pentru „Evenimentul zilei”: „Reprezentanții firmei care se ocupă de calculatoare ne-au spus că a fost vorba despre o defecțiune tehnică cauzată, cel mai probabil, de o cădere de tensiune”. Directorul a mai precizat că „ a făcut tot ce i-a stat în putință ca examenul să se desfășoare în condiții normale”. Acum, sunt verificate toate lucrările elevilor care au dat Evaluarea odată cu fiul primarului. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centru de Examinare de la Școala Salcea se afla 62 de elevi de la școlile din Salcea, Văratec și Prelipca. Profesorii de la școala din Salcea au fost audiați, în frunte cu directorul Huțu.
Fiu de primar și nepot de baron
Elevul Ioan Ștefan Lungu este fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, dar și nepotul primarului PNL din municipiul Suceava, Ion Lungu, baronul local care a intrat în atenția DNA în anul 2013, fiind audiat într-un caz în care era cercetată anveloparea dubioasă a unor blocuri. Băiatul a avut, în Școala Gimnazială „Mandache Leocov”, din satul Prelipca, medii de 5 și 6, dar la Evaluarea Națională a obținut nota 10.00 la Limba Română iar la matematică nota 8,25. Astfel, el a obținut media generală 9,12 și a fost repartizat la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, din Suceava. Întrebat de jurnaliștii din Suceava despre „performanța” fiului său, primarul din Salcea, Ilie Lungu, susține că i-a plătit fiului său meditații. „Fiecare părinte se bucură când copilul lui ia o notă bună. Eu sunt mulțumit. I-am plătit meditații și uite că a luat note bune”, a declarat Ilie Lungu, citat de suceavanews.ro. După declanșarea anchetei DNA primarul Lungu ne-a declarat: „Nu știu ce s-a întâmplat. Nu pot să vă spun nimic”.