Un ministru turc despre UE: cea mai ipocrită organizaţie din lume

Un ministru turc despre UE: cea mai ipocrită organizaţie din lume

Ministrul turc al Economiei a acuzat astăzi Uniunea Europeană că este cea mai ipocrită organizaţie din lume, remarcile oficialului dezvăluind îndepărtarea tot mai mare de Bruxelles a Turciei, ţară candidată la aderarea la blocul comunitar.

Încercarea Turciei de aderare la UE a fost practic blocată în ultimii ani din cauza opoziţiei unor state comunitare importante şi a eşecului de a găsi o soluţie la disputa privind insula divizată Cipru.

Ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, a spus că l-a făcut să râdă anunţul de săptămâna trecută că UE a obţinut Premiul Nobel pentru Pace pentru promovarea păcii, democraţiei şi drepturilor omului timp de şase decenii.

"Uniunea Europeană este cea mai făţarnică uniune a tuturor timpurilor. Este cea mai ipocrită organizaţie din lume. UE a ţinut Turcia la uşa sa timp de 50 de ani", a spus Caglayan, citat de agenţia Anadolu.

El a atacat UE pentru că cere vize oamenilor de afaceri turci şi cote privind bunurile, considerând acest lucru ca fiind "o crimă împotriva umanităţii" şi o "tortură". Ministrul a condamnat de asemenea şi acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, care este, în opinia sa, un organism vinovat de competiţie inechitabilă.

"Dacă UE ar fi premiată pentru duplicitate sau ipocrizie, şi nu pentru pace, atunci am fi de acord", a mai spus oficialul.

Uniunea Europeană rămâne însă cel mai mare partener comercial al Turciei, dar diminuarea interesului la nivel politic a fost ilustrată la congresul de luna trecută al partidului de guvernământ AKP, condus de premierul Erdogan.

Numeroasele mesaje de salut transmise de Erdogan s-au concentrat pe fostele teritorii otomane şi ţările musulmane, însă au evitat UE, aminteşte Reuters.

Ambiţiile Turciei de aderarea la UE au reprezentat tema dominantă a precedentelor reuniuni ale partidului. Ankara a început negocierile de aderare la UE în 2005, însă a finalizat doar unul din cele 35 de "capitole" pe care trebuie să le încheie fiecare ţară candidată.

Ne puteți urmări și pe Google News