Evenimentul Zilei > Social > Un militar a dat ONORUL la GAUDEAMUS. Căpitan Florin Jianu: „Jurnal de misiune în țara de praf și piatră”. Dezvăluiri în ANUL CENTENAR: „Suntem și altceva decât bocanci și pas de defilare”
Un militar a dat ONORUL la GAUDEAMUS. Căpitan Florin Jianu: „Jurnal de misiune în țara de praf și piatră”. Dezvăluiri în ANUL CENTENAR: „Suntem și altceva decât bocanci și pas de defilare”

Un militar a dat ONORUL la GAUDEAMUS. Căpitan Florin Jianu: „Jurnal de misiune în țara de praf și piatră”. Dezvăluiri în ANUL CENTENAR: „Suntem și altceva decât bocanci și pas de defilare”

Gaudeamus a avut parte de o lansare inedită, înainte de inaugurarea oficială a târgului internațional de carte, oficiat în prezența ministrului Culturii, George Ivașcu, în anul Centenarului. Pentru prima oară în istoria Armatei României, căpitanul Florin Jianu, un veteran și membru al AMVVD, a transpus, într-o carte, un jurnal al activităților militare din Teatrul de Operații, din Afganistan, cu sprijinul Direcției de Informare și Relații Publice a MApN. Evenimentul are loc la doi ani după lansarea primei cărți a unui veteran din Teatrele de Operații – „Sacrificiul pentru NATO”, scrisă de Marius Apostol, președintele asociației.

O lansare fără fast, dar cu mult suflet. În ochii căpitanului Florin Jipa se citea patimă. Patimă transpusă în relatarea faptelor din această carte, dar și din dorința de a spune lucrurilor pe nume. Despre jurnalul scris, periodic, pe blogul armataromaniei.ro, din care a izvorât această carte, el a spus: „Inițial am fost reticient. Apoi, m-am gândit că jurnalul poate fi un liant între noi și cei de acasă, o adiere săptămânală de dor trimis în țară, un salut liniștitor pentru cei ce ne așteptau”. Apoi, pune punctul pe „I”: „M-am gândit mai bine și mi-am dat seama că poate ar trebui să se înțeleagă odată că suntem și altceva decât bocanci și pas de defilare”.

Ofițerul a mulțumit camarazilor, ofițerilor de la comanda Armatei României și, nu în ultimul rând, familiei. A ținut să îl prezinte pe unul dintre camarazi, un tânăr care poate trece neobservat trecătorilor dar care poate conduce o misiune în Afganistan, între viață și moarte.

„Prin editarea jurnalului meu, povestea noastră, a Companiei 2 „Brave Lions” din batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” va putea fi citită în câteva zeci de minute, dar în rândurile acestui jurnal este doar o mică parte din ceea ce am trăit noi în țara de praf și piatră”, a scris în prefață Florin Jianu, fost comandant al Companiei 2 din batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.

Florin Jianu a fost, până de curând, președintele sucursalei Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) Câmpulung. A preferat să rămână simplu membru întrucât urmează să preia comanda unei structuri din cadrul MApN.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.