Un miliardar american construiește un oraș “comunist“ cu 400 de miliarde de dolari

Inspirat de economistul secolului al XIX-lea Henry George, miliardarul Marc Lore vrea să renunțe la proprietatea privată a terenurilor și să le permită oamenilor să decidă cum să-și opereze orașul utopic: Telosa.. Potrivit CNN, visul miliardarului despre Telosa este producția durabilă de energie, o aprovizionare cu apă rezistentă la secetă și o arhitectură ecologică. Cu toate acestea, cea mai importantă este baza economică a orașului, pe care el o numește „echitatea”.

Orașul Telosa își propune să ofere tuturor cetățenilor educație și asistență medicală într-un mod echitabil. Cam ceea ce își propunea și comunismul, în faza lui teoretică.

Marc Lore este foarte bogat. Miliardarul a fondat două startup-uri pe care le-a vândut cu 550 milioane $ și 3,3 miliarde $. Cu toate acestea, el a devenit conștient de cât de mare este diferența dintre bogați și săraci și vrea acum să construiască un oraș în deșert de la zero pentru a crea o utopie modernă numită Telosa.

Lore nu este primul care propune reinventarea planificării urbane pentru epoca modernă. Potrivit Bloomberg, există în prezent aproximativ 150 de așa-numitele „orașe inteligente” în întreaga lume, finanțate de entități private sau guverne. Pentru Lore, niciunul dintre aceste eforturi nu are la bază reducerea decalajului de avere.

Orașul este numit Telosa, după cuvântul grecesc antic telos, care înseamnă „Capăt”

Potrivit Fortune, ar oferi tuturor celor cinci milioane de cetățeni o flotă de mașini electrice autonome, agricultură interioară, transport public de mare viteză, educație și asistență medicală pentru toți.

Pentru a face acest lucru, Lore a decis să abordeze în mod direct problema valorii terenurilor și a proprietății. El intenționează să înceapă cu o fundație care deține terenul, în timp ce cetățenii vor fi în continuare liberi să își construiască și să-și vândă casele.

Pe măsură ce orașul în creștere atrage investitori, orice ban câștigat de fundație va finanța direct toate serviciile sociale - eliminând povara impozitelor pe proprietate pe care capitalismul tradițional le cere.

Cetățenii vor putea ajunge la orice destinație în termen de 15 minute de la ieșirea din casă

Lore vrea să cumpere aproximativ 200.000 de acri din deșert, iar planificatorii cercetează locații din Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas. El a angajat deja Grupul Bjarke Ingels (BIG) pentru a lucra la arhitectura preliminară a orașului Telosa, cu durabilitate și echitate economică în prim plan.

Fostul executiv Walmart s-a inspirat de la economistul american Henry George din secolul al XIX-lea, care a dat vina pe inegalitatea economică. Lore crede, la fel ca George, că oamenii și societatea creează valoarea unui teren de altfel fără valoare - dar rareori primesc mult în schimb.

„Dacă ați intrat în deșert unde pământul nu valorează nimic sau foarte puțin și ați creat o fundație care deținea pământul și oamenii s-au mutat acolo și au taxat dolari pentru construirea infrastructurii și am construit unul dintre cele mai mari orașe din lume, fundația ar putea valora un trilion de dolari ”, a spus Lore.

Primii 50.000 de oameni urmează să se mute la Telosa până în 2030

Lore este convins că Telosa ar trebui construită având în vedere „designul orașului de 15 minute”, ceea ce înseamnă că locuitorii ar putea ajunge la școlile, la locul de muncă și în zonele de agrement și de cumpărături în termen de 15 minute de la ieșirea din casă.

Și, în centrul orașului, el planifică un zgârie-nori numit „Turnul Echității”, care să adăpostească ferme aeroponice, rezervoare cu apă și un acoperiș producător de energie - resurse împărțite de toți cetățenii.

Prima fază pentru construcția Telosa va necesita 25 de miliarde de dolari și va avea 50.000 de oameni care vor locui într-un cartier circular de 1.500 de acri până în 2030. Apoi, în următorii 40 de ani, se așteaptă să se extindă la o populație de peste 5 milioane 150.000 de acri și un cost total de 400 de miliarde de dolari.

„Răspunsul nu este să punem impozite mai mari. Acesta este socialismul ”, a spus Lore. „Pământul trebuie să fie deținut de oameni! Dar într-un fel capitalist. ” Pe măsură ce valoarea terenurilor crește, crește și bugetul pentru educație, transporturi, asistență medicală și alte servicii sociale, care vor fi împărțite în mod echitabil.

„Încerc să creez un nou model pentru societate, în care bogăția să fie creată într-un mod corect”, a spus Lore. „Nu împovărează pe cei bogați; nu crește taxele. Pur și simplu redă cetățenilor și oamenilor bogăția pe care au contribuit la crearea lor. ”

Vezi video aici

Telosa