Procurorii și auditori americani caută un miliard de dolari care s-a „evaporat” din Republica Moldova. O parte din bani ar fi ajuns în Rusia

Procurorii și auditori americani caută un miliard de dolari care s-a „evaporat” din Republica Moldova. O parte din bani ar fi ajuns în Rusia

Procurori anticorupţie şi un grup de auditori americani verifică evidențele bancare în urma unor tranzacţii "misterioase" prin care suma de un miliard de dolari a "dispărut", o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care vrea să adere la UE, comentează site-ul Business Recorder.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, citat de Newsmaker.md, consideră că acest scandal, în care sunt implicate Unibank, Banca de Economii și Banca Socială, va aduce daune enorme economiei naționale.

„Scandalul bancar într-adevăr va aduce daune enorme economiei R. Moldova. Este o tragedie, este o chestiune foarte serioasă. E necesară o investigație. Profesionistă și clară. E necesar ca banii să fie găsiți, unde au dispărut. E necesar de a stabili vinovații, totul este foarte important”, a spus diplomatul.

Portalul moldovenesc Agora amintește că Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost parte a unei scheme financiare, în urma căreia în toamna trecută de la aceste bănci au dispărut peste 1 mlrd de dolari. Instituțiile statului, abilitate cu funcția de anchetă, nu și-au dat mare interes în a investiga ce s-a întâmplat acolo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abia în martie 2015 doua persoane au fost puse în arest la domiciliu. Judecatoria Buiucani a emis mandat de arestare pe numele lor pentru 30 de zile pe data de 19 martie.

În aceasta perioadă, ambele persoane se vor afla în custodia Centrului Național Anticorupție. Învinuiții ar fi acționat în baza de procură din numele unor companii pentru a beneficia de credite de la Banca Socială, mai scrie Agora.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Un raport al unei comisii parlamentare, scurs în presa moldovenească, arată că o parte din bani ar fi ajuns în conturile a patru bănci din Rusia. Tranzacțiile ar fi avut loc în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor legislative din noiembrie câștigate la limită de partidele pro-europene.