Evenimentul Zilei > Social > Un miliard de creştini sărbătoresc Paştele
Un miliard de creştini sărbătoresc Paştele

Un miliard de creştini sărbătoresc Paştele

Peste un miliard de catolici din întreaga lume sărbătoresc astăzi Paştele sau Învierea Domnului. Ca în fiecare an, Papa va oficia în faţa a mii de credincioşi celebra slujbă de la Vatican, din Piaţa „Sfântul Petru“. De la balconul bazilicii, Papa Benedict al XVI-lea va rosti pentru a treia oară, din pontificatul său, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi tradiţionalul „urbi et orbi“.

Televiziuni din întreaga lume vor transmite evenimentul în care Papa adresează un mesaj credincioşilor, începând cu 11.30, ora României.

Ameninţarea lui Bin Laden

În biserici au avut loc, în această săptămână, ceremonii liturgice specifice acestei perioade, iar la Vatican ele au fost oficiate de Papa Benedict al XVI-lea. La fel ca în anii precedenţ i, Papa va prezenta poziţia Bisericii Catolice vizavi de aspectele întunecate ale evenimentelor care sunt de actualitate. Anul trecut, Suveranul Pontif a condamnat terorismul şi răpirile, violenţa, dar a vorbit şi despre întâmplări dramatice.

Calamităţile naturale şi tragediile umane care au produs victime şi pagube materiale însemnate s-au regăsit, de asemenea, în mesajul adresat de acesta întregii lumi. Discursul lui Benedict al XVI-lea se încheie cu urări în zeci de limbi, inclusiv arabă şi ebraică, urmate de binecuvântarea mulţimii adunate în Piaţa „Sfântul Petru“.

Vinerea aceasta, în timpul unei procesiuni de la Colosseumul din Roma, Suveranul Pontif a reflectat asupra persecutărilor catolice din întreaga lume, vizându- i în special pe credincioşii din China. El s-a adresat celor prezenţi, spunând că, pentru Iisus, nu există diferenţă de rasă sau cultură. Mai mult, Paştele catolic din acest an vine după mesajul de ameninţare trimis de liderul al-Qaida, Osama bin Laden, care a declarat că Europa trebuie să răspundă pentru caricaturile la adresa profetului Mahomed.

Bin Laden a ameninţat Sfântul Scaun, pe care îl consideră responsabil de denigrarea Islamului, şi a ameninţat cu o „nouă cruciadă“. În replică, Parchetul din Roma a deschis o anchetă cu privire la ameninţările formulate de liderul terorist şi a sporit măsurile de securitate.

Obiceiuri similare celor ortodoxe

Discursul anual al Papei este cu atât mai important cu cât acesta este conducătorul unei Biserici cu 1,1 miliarde de credincioş i din toată lumea, de pe cinci continente. În plus, în ultimii ani, catolicismul a câştigat adepţi în ţările în curs de dezvoltare şi, deşi au existat persoane care au părăsit Biserica, numărul celor convertiţi la catolicism a fost mai mare.

În România, comunitatea catolică este formată din Biserica Romano-Catolică de rit latin şi cea Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de rit bizantin. Numărul creştinilor catolici se situează, în România, în jurul cifrei de un milion, majoritatea în Transilvania şi Moldova.

Spre deosebire de anii trecuţi, Paştele catolic este sărbătorit anul acesta cu cinci săptă- mâni mai devreme decât cel ortodox. Obiceiurile catolicilor se aseamănă foarte mult cu cele ale ortodocşilor. Astfel, cozonacul, tradiţionalul miel şi ouăle roşii se află astăzi pe masa celor care celebrează Învierea Domnului.

ISTORIE

Represalii asupra catolicilor, în perioada comunistă

> Represiunea comunistă asupra Bisericii Catolice a început în anul 1948. Ea s-a concretizat prin denunţ area Concordatului dintre România şi Sfântul Scaun, prin închiderea Seminariilor catolice, a şcolilor religioase, prin desfiinţarea congregaţiilor religioase şi închiderea institutelor patronate de acestea: spitale, clinici, opere de caritate, aziluri, prin desfiinţarea presei catolice şi a tuturor asociaţiilor, dar şi prin confiscarea proprietăţilor Bisericii – clădiri, terenuri, biblioteci, arhive.

> Cei care au reuşit să scape de represiunea Securităţii au părăsit în acea perioadă România.

> În 1948-1949, episcopii au reafirmat legătura Bisericii Catolice locale cu Sfântul Scaun şi cu Papa Pius al XII-lea, cel care, printr-o serie de mesaje, a încurajat şi sprijinit Episcopatul Catolic şi pe credincioşi în faţa valurilor de persecuţii. Aceiaşi episcopi au protestat faţă de legislaţia comunistă antibisericească.

> Ca urmare a acestor acţiuni ale Episcopatului Catolic, noul regim a recurs la arestarea şi încarcerarea preoţilor, călugărilor şi călugă- riţelor, dar şi a multor credincioşi.

> Persecuţia clericilor a continuat, în diferite forme, şi după anul 1964, anul graţierilor politice.