Un mare JUCĂTOR pe piață S-AR PUTEA RETRAGE. Compania este nemulțumită de DECIZIILE POLITICE
- Cora Muntean
- 7 august 2018, 19:01
Legea gazelor offshore continuă să stârnească patimi, nemulțumiri și reacții, chiar amenințări voalate din partea concesionarilor de perimetre în Marea Neagră.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis, săptămâna trecută, legea în Parlament, la Senat, și a cerut ca forma ei finală să asigure „echilibru între statul român şi investitori”.
Trimiterea la reexaminare a venit odată cu anunțul companiei OMV Petrom, că decizia de exploatare a hidrocarburilor din perimetrul Neptun Deep, aflat în apele adânci ale Mării Negre românești, depinde de regimul fiscal, liberalizarea pieței gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale. Compania a mai anunțat că decizia, dacă se retrage sau nu, va fi luată până la sfârșitul acestui an.
Avocatul Dan Chitic, cunoscut pentru implicarea sa în lupta pentru apărarea resurselor românești, a declarat, marți, pentru Evenimentul zilei, că președintele face jocul concesionarilor deși vrea să dea impresia că este preocupat de câștigul obținut de România. „Iohannis a spart frontul în războiul gazelor din Marea Neagră. Ajutând inamicul din interior - retrimițând la Parlament Legea gazelor offshore și făcând o pledoarie în favoarea companiilor care vor să ne ia “for free” resursele! Deși ar fi putut să respingă legea pentru motive absolut întemeiate - legea fiind lipsită de claritate în ceea ce privește modul de calcul al cotei de profit ce se cuvine României - KWI preferă să se situeze fățiș în tabăra exploatatorilor. „La nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient şi durabil, capabil să asigure o distribuţie echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părţi, precum şi la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naţionale” Această frază, singură, ar fi putut lăsa impresia că rezidentul de la Cotroceni cere pentru și în favoarea statului român o „distribuție echitabilă a beneficiilor”, pentru aplicarea legislației în vigoare până la această dată (Legea 73/2018)- care ar fi adus României mai mult decât dublu față de legea offshre în varianta meodificată de Camera Deputaților. Asta dacă nu am fi știut că Președintele s-a opus din răsputeri aceastei din urmă legi… Mai mult, pentru a nu lăsa niciun dubiu că prin declarația de mai sus președintele se situează de partea exploatatorilor, Iohannis a precizat că legea offshore nu respectă principiul bicameralsimului - spunând implict, dar cu alte cuvinte, că acesta și-ar fi dorit ca Lgea să fie adoptată de Cameră în forma votată la Senat… acea formă a legii care ar fi fost “distribuit” beneficiile doar către exploatatorii externi”, a declarat Dan Chitic. Acesta a lansat, în 5 august, și un sondaj online pe pagina de Facebook, cu întrebarea: „Ați ieși în stradă să spuneți lumii#ÎntâiRomânia și #ResurseleRomâneștiRomâniei?” Au votat 2000 de persoane.
După ce a trecut de Senat, deputații au făcut următoarele modificări importante la lege, neagreate de concesionarii de perimetre offshore în Marea Neagră:eliminarea creditului fiscal, impozit pe venituri suplimentare și tranzacționarea pe piața internă a 50% din gaze.