Un deputat liberal îi cere public lui Vasile Dîncu să nu mai TERGIVERSEZE adoptarea proiectului de lege privind CLĂDIRILE cu pericol de PRĂBUȘIRE
- Ana Petrescu
- 13 octombrie 2016, 13:41
Deputatul liberal, Ovidiu Raețchi, i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, în care i-a solicitat să nu mai tergiverseze, ci să susţină adoptarea proiectului de lege privind clădirile cu pericol de prăbuşire.
Raeţchi a punctat că principiile au fost deja agreate cu reprezentanţii ministerului Dezvoltării Regionale, dar aceștia blochează de trei săptămâni proiectul în Parlament, existând riscul să pierdem și această sesiune parlamentară.
"În Bucureşti, cel mai afectat oraş în eventualitatea unui cutremur, doar aproximativ 70 de clădiri au fost consolidate, în condiţiile în care Capitala are 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, iar 181 reprezintă pericol public. (...) Propunerea rezolvă principalele aspecte care îi determină pe proprietarii imobilelor încadrate în clasa I risc seismic cu pericol de prăbuşire să nu îşi consolideze proprietăţile, aceleaşi pe care le-aţi identificat şi dvs, potrivit declaraţiilor publice pe care le-aţi făcut pe această temă. În primul rând, nu toţi cetăţenii dispun de fondurile necesare pentru consolidarea acestor imobile. De aceea, iniţiativa legislativă prevede posibilitatea suportării integrale a cheltuielior de către stat pentru cei care refuză plata (cu pierderea temporară a unor drepturi de vânzare sau închiriere până la restituirea sumei) sau care nu pot fi găsiți în România", precizează Ovidiu Raețchi în scrisoarea adresată vicepremierului.
Vasile Dîncu a participat, marți, la Seminarul privind izolarea seismică organizat la Bucureşti, de către Ministerul Infrastructurii, Transportului şi Turismului din Japonia, Asociaţia Japoneză de Izolare Seismică şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. El a spus că tehnologiile dezvoltate în Japonia referitoare la conceptul şi metodele de proiectare pentru rezistenţă seismică sunt de real interes pentru România.
"Bucureştiul este Capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost în permanent contact cu evoluţiile şi dezvoltările din industria construcţiilor, contribuind în mod constant la îmbunătăţirea legislaţiei primare sau secundare în acest domeniu. Un element de maxim interes îl reprezintă exercitarea controlului statului privind modul de urmărire a comportării în exploatarea construcţiilor, cu precădere a celor care se încadrează la noi în clasa de risc seismic I, precum şi a clădirilor a căror funcţionare în timpul şi ulterior producerii eventualului cutremur este indispensabilă. Campaniile de conştientizare publică a rolului şi obligaţiilor proprietarilor în întreţinerea clădirilor sunt importante şi trebuie continuate şi în România", a afirmat Dîncu.