În Nigeria, cea mai populată din Africa, se înregistrează aproape zilnic atacuri, majoritatea atribuite grupării islamiste Boko Haram.

Credincioşii prezenţi la slujba de dimineaţă au povestit cum o maşină a dărâmat poarta bisericii și s-a izbit apoi de lăcașul de cult. Șoferul a detonat apoi încărcătura explozivă.
O femeie care se pregătea să intre în biserică a fost ucisă după ce a fost lovită de mașină. Explozia a ucis apoi un tată și pe copilul său care asistau la slujbă.

Gruparea Boko Haram a lansat atacuri similare în cursul ultimelor luni în nordul şi centrul Nigeriei, generând o stare de instabilitate în această ţară care este primul producător de petrol din Africa.

Islamiştii vor să restaureze califatul islamic şi să impună legea sharia celor 160 de milioane de locuitori din Nigeria. Nordul ţării, mai sărac, este majoritar musulman, iar sudul, unde se află petrol, este populat în majoritate de creştini.

Bisericile creştine au fost de nenumărate ori ţinta atentatelor. Un atentat revendicat de Boko Haram s-a soldat cu 44 de morţi în ziua de Crăciun într-o biserică catolică din centrul Nigeriei, lângă capitala Abuja. Alte atentate, comise în Ajunul Crăciunului, au făcut peste 80 de victime, revendicate de aceeaşi grupare islamistă.