Evenimentul Zilei > International > Un jurnalist de opoziţie din Turcia a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o postare pe Twitter
Un jurnalist de opoziţie din Turcia a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

Un jurnalist de opoziţie din Turcia a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o postare pe Twitter

O instanţă din Turcia a condamnat marţi un jurnalist al ziarului de opoziţie Cumhuriyet la trei ani de închisoare sub acuzaţia că a răspândit propagandă teroristă printr-o postare scurtă pe Twitter făcută de cotidian în luna mai.

Editorul online al ziarului, Oguz Guven, a fost acuzat că a discreditat lupta dusă de Ankara împotriva susţinătorilor clericului Fethullah Gulen, care este autoexilat în SUA şi care este acuzat de guvernul turc că a orchestrat tentativa de lovitură de stat de anul trecut.

În postare se făcea referire la un procuror mort într-un accident auto cu expresia că el a fost 'secerat de un camion'. Cumhuriyet, pilon tradiţional al secularismului, a precizat că postarea a fost înlocuită într-un minut cu un text în care se scria că procurorul 'a murit într-un groaznic accident de camion'.

Procurorul care a murit pregătise o inculpare împotriva reţelei lui Gulen. Clericul neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Agenţia de presă de stat Anadolu a relatat că jurnalistul a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare. El a fost arestat în mai, dar eliberat în iunie în aşteptarea procesului.

Cel puţin 12 corespondenţi şi directori ai Cumhuriyet sunt judecaţi într-un caz separat în care procurorii spun că ziarul a fost preluat de susţinători ai lui Gulen şi folosit ca instrument împotriva lui Erdogan şi că ascunde acţiuni ale reţelei militante a lui Gulen.

Procurorii cer şi până la 43 de ani de închisoare pentru angajaţii ziarului, acuzaţi că l-au luat ca ţintă pe Erdogan prin 'metode de război asimetric'. Ei neagă acuzaţiile.

De la puciul eşuat din iulie 2016, autorităţile turce au trimis la închisoare peste 50.000 de persoane şi au închis peste 130 de instituţii media, ridicând îngrijorări în rândul aliaţilor occidentali cu privire la deteriorarea situaţiei drepturilor omului şi a libertăţilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: