Un judecător face scandal după audierea la Comisia Pre-Vetting

Un judecător face scandal după audierea la Comisia Pre-Vetting Comisia Pre-Vetting / surssa foto: vetting.md

Magistratul Alexei Paniș, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost audiat a doua oară de Comisia Pre-Vetting.

Alexei Paniș, critici pentru Comisia Pre-Vetting

La prima etapă, Alexei Paniș nu a promovat evaluarea, dar a făcut parte dintre cei 21 de candidați la funcții în CSM și CSP pentru care Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat deciziile de nepromovare și a dispus audierea repetată.

La audierea de miercuri,  Paniș a fost întrebat din nou despre un împrumut de 300 de mii de lei primit de la tatăl său și despre o sumă de bani folosită de pe cardul salarial al acestuia. Comisia a avut întrebări și despre înstrăinarea unor imobile la prețuri mai mici decât valoarea acestora. Alexei Paniș a declarat că toate datele din declarația de avere sunt corecte.

La finalul audierii repetate, Alexei Paniș a spus că a răspuns cu maximă diligență la toate întrebările membrilor Comisiei Pre-Vetting, deși, spune el, se îndoiește de bunele intenții ale unora dintre ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magistratul s-a plâns de tratament incorect

Mai mult, magistratul a criticat procesul de Pre-Vetting și a sugerat că membrii Comisiei nu l-ar fi tratat egal în report cu alți candidați supuși evaluării.

„Noi curând sărbătorim doi ani de Pre-Vetting, dar cumva, dacă să transpunem matematic sau financiar aceasta perioadă, eu cred că noi o să ajungem degrabă la suma de 1.500.000 ca remunerație pe care a primit-o soția unui președinte care face parte din secretariatul comisiei. Modul în care a reacționat comisia la răspunsurile pe care le-am dat și modul cum a tratat situația mea ne arată că cum în politică, așa și în Pre-Vetting, 2 cu doi nu fac 4”, a declarat Alexei Paniș.

Alte acuzații pentru Comisia Pre-Vetting

„Decizia CSJ, emisă la 1 August, pentru persoanele care au citit-o, chiar și în lipsa unor cunoștințe juridice minime, arată cum Comisia nu a dorit să își exercite obiectiv atribuțiile. E clar că nepromovarea mea nu a fost susținută de careva motive serioase și logice. Asta a constatat CSJ și o simplă analiză a deciziilor la care am făcut referire confirmă asta...

Indiferent de reputația celor care o să laude succesul acestei evaluări, pentru totdeauna, acest Pre-Vetting o să fie caracterizat prin două simboluri: este caz ul Iulian Muntean care arată o simbioză perfectă între politic, ONG și servicii speciale și cazul audierii părinților judecătorului Ion Chirtoacă...

Este foarte grav din punctul meu de vedere când se calcă în picioare Constituția, legea, bunul, simț, pur și simplu se umilesc candidații și părinții lor, se distrug cariere dar mai grav este când ni se comunică că toată asta este un succes și reforma merge bine, toți își exercită atribuțiile conștiincios și așa cum Pre-Vetting-ul sa transformat In Vetting, nimeni nu dă garanții că acest Vetting poate fi transformat într-un Post-Vetting”, a spus Alexei Paniș.

El a încheiat spunând că așteaptă de la Comisie să i se aplice un tratament egal în report cu restul candidaților. Comisia Pre-Vetting are o lună la dispoziție pentru a prezenta rezultatul evaluării repetate a candidatului Alexei Paniș.

Cine este Alexei Paniș

Alexei Paniș este judecătorul care, în 2021, a dispus ca judecătorul Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. El a luat această decizie după ce în luna mai a aceluiași an, președinta Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Vladislav Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Alexei Paniș. Președinția a contestat apoi decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, dar magistratul sa întors la muncă .

Alexei Paniș a făcut obiectul unei sesizări la Procuratură și CNA, după ce a dispus restabilirea în funcție a lui Vladislav Clima. Dar Parchetul a refuzat să pornească urmărirea penală.

Un episod controversat din cariera celui audiat la Comisia Pre-Vetting

Procuratura a examinat atunci sesizarea SIS și posibilele acțiuni de îmbogățire ilicită și a stabilit că veniturile obținute în perioada deținerii unei funcții publice 2015-2021 exced cheltuielile.

Președinta Maia Sandu a refuzat să îl numească în funcție până la atingerea plafonului de vârstă pe motiv că există incertitudini cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii luate în activitatea judecător.

Iar Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese dintre Alexei Paniș și Vladislav Clima, după ce SIS a sesizat-o că în perioada anilor 1999 - 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, la care Ion Clima, unchiul judecătorului Vladislav Climaera tot fondator, potrivit TV8.md.