„Un gentleman la Moscova”, „Lenin. Inventatorul totalitarismului” și „Până la dispariție”- spor la citit în 2019!

Campania culturală Cărți care merită citite revine cu zece dintre cele mai interesante (și noi) titluri de pe piața românească. De la jurnalul adjutantului Regelui Ferdinand, la eroinele României Mari, via „Lumea de azi”, cu dialogurile ei prețioase, niciun volum n-ar trebui să scape necercetat. Lăsați țigările, puneți mâna pe carte!

Un gentleman la Moscova

Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

Preț: 44,99 lei Editura Nemira

 

Homo sovieticus

Homo Sovieticus, o carte fenomenală și deja celebră despre omul nou pe care sovieticii visau să-l plămădească. Termenul îi aparține scriitorului Alexandr Zinoviev și exprimă, satiric, diferențele dintre cum ar fi trebuit să fie acest nou om (gândit în laboratoarele sovietice) și ce a devenit el în realitate. De neratat!

Preț: 32 de lei Editura Vremea

 

Eroinele României Mari

„Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi” (Muzeul Național al Literaturii Române, 2018) este o reverență în amintirea participării femeilor române la Primul Război Mondial. Rezultatul muncii colectivului de cercetători din București, ClujNapoca și Reșița (sub coordonarea științifică a doamnei prof. univ. dr. Adina Berciu) s-a concretizat în redactarea unui număr de o sută de medalioane dedicate doamnelor neamului nostru ale căror demersuri au avut ca principale direcții eroismul pe câmpul de luptă, rezistența sub ocupația germană sau activitățile în cadrul Societății Naționale de Crucea Roșie a României din țară și străinătate.

Preț: 150 lei Editura Muzeul Literaturii Române

 

Lumea de azi

„Soarta m-a pus față în față cu oameni însemnați și din întâlnirea cu ei s-a născut ideea acestei cărți. Un schimb de vorbe și emoții, dialoguri purtate dincolo de convenții rigide și plictisitoare. (...) Eu nu am făcut decât să le strâng laolaltă, așa cum un grădinar adună într-un buchet florile rămase pe câmp. Când să le dau un nume, m-am poticnit, nu găseam un titlu mulțumitor. În cele din urmă, am optat pentru Lumea de azi, inspirat din Lumea de ieri, a lui Stefan Zweig, și Lumea de mâine, a lui Ion Biberi. Deși în Lumea de azi e și ceva din cea veche, de ieri, dar și din cea viitoare, de mâine” - Marian Nazat.

Preț: 49,99 de lei Editura RAO

 

Până la dispariție

„E greu de înțeles cum romanul a trecut de cenzură, cu atâtea trimiteri sugestive la sistemul totalitar ceaușist. Ion Dragalina este prizonier în zona rombului, un spațiu din care nu se poate evada, iar viața lui este condusă de neliniște, confuzie și delir. Libertatea este valoarea unică pentru care luptă personajul principal al acestei cărți și, în același timp, motorul străduinței lui, singura soluție de evadare fiind, până la urmă, căderea în visare și în halucinație” - Ioan Buduca.

Preț: 38 lei Editura Muzeul Literaturii Române

 

Marele lup

Pe lângă succesul pe care l-au avut poveștile lupușorului Wolfgang, cinci la număr, programul cu același nume implementat în școli pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii se bucură de reușite remarcabile. Citiți-le micuților, să vă convingeți!

Preț: 33 lei Editura Curtea Veche Publishing

 

Păcatul originar

Autobiografia lui Anthony Quinn este, de fapt, povestea unui bărbat care acceptă cu greutate dragostea necondiționată (și acesta este păcatul originar) și care rămâne marcat de pierderea fiului său. Actorul își revizitează trecutul și își dezvăluie sentimentele întunecate în fața psihanalistului său, toate în încercarea de a accepta dragostea și de a se împăca cu moartea lui Cristopher la doi ani. De la perioada copilăriei sărace, la relația caldă cu mama și tatăl lui, Quinn ne dezvăluie ce l-a făcut să devină bărbatul care a cucerit milioane de inimi.

Preț: 39,99 lei Editura Nemira

 

Lenin. Inventatorul totalitarismului

Contrar tendinței de a-l reabilita pe Lenin pentru a-l covârși cu acuzații pe Stalin, Stéphane Courtois arată, în volumul Lenin. Inventatorul totalitarismului (Editura Polirom, Colecția Historia, traducere de Ana Ciucan Țuțuianu), că Vladimir Ilici Ulianov a dorit, a conceput și apoi a instaurat o dictatură ideologică nemiloasă, inventând conceptele și instrumentele totalitarismului de tip comunist. Lenin se distinge de ceilalți adversari interni ai țarismului, opunându-se nu doar liberalilor și democraților, ci și tuturor curentelor socialiste, pe care le critică fără cruțare în scrierile și discursurile sale. Ajutat de o forță de convingere neobișnuită, el alege să se sprijine pe o minoritate de revoluționari de profesie, și nu pe mase. Va reuși astfel să pregătească în umbră luarea puterii în Rusia. În cele din urmă o va acapara în octombrie 1917, pentru a o extinde ulterior printr-o recurgere sistematică la violență îmbinată cu un oportunism politic rar întâlnit.

Preț: 49,95 Editura Polirom

 

Jurnal 1926-1940

Acest volum este jurnalul intim al adjutantului onorific al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, colonelul Gheorghe Athanasescu, mai târziu ridicat la rang de general. Scrierile sale dezvăluie culisele politice ale vremii și contextul din umbră al venirii la putere a controversatului Carol al II-lea.

Preț: 25 de lei Editura Vremea

 

Ronțăieli (ne)vinovate

Într-o lume agitată, plină de provocări zilnice, fiecare dintre noi simțim nevoia de a compensa stresul cotidian cu un răsfăț. Acesta poate fi, de ce nu, ceva de ronțăit, care să ne relaxeze simțurile și să ne încânte papilele gustative. Cartea medicului nutriționist Mihaela Bilic te îndeamnă să iei frâiele propriei vieți în mâini și să o conduci așa cum îti dorești.

Preț: 35 lei Editura Curtea Veche Publishing