Un general şi doi colonei sirieni au fugit în Turcia

Un general şi doi colonei sirieni au fugit în Turcia

Un grup de aproximativ 35 de militari sirieni, printre care un general, doi colonei şi doi maiori, au fugit în Turcia în cursul nopţii trecute unde s-au predat autorităţilor, transmite BBC.

Cei 35 se aflau într-un grup de aproape 200 de sirieni care au traversat graniţa cu Turcia, predându-se autorităţilor din provincia turcă Hatay, potrivit agenţiei Anatolia. Peste 33.000 de sirieni s-au refugiat în Turcia de la debutul violenţelor în ţara arabă, în martie 2011. Potrivit armatei turce, circa 13 generali sirieni au părăsit până acum Siria. Săptămâna trecută, un colonel din aviaţia militară siriană a fugit cu un avion Mig-21 în Iordania, unde a primit azil politic. Fuga celor 35 de militari are loc într-un context deja tensionat, după ce apărarea antiaeriană siriană a doborât vinerea trecută un avion de vânătoare turcesc. Cabinetul de la Ankara se reuneşte astăzi pentru a discuta despre acest incident, urmând ca aliaţii din NATO să se pronunţe mâine asupra acestei situaţii, într-o întâlnire convocată de Turcia. Taberele turce de refugiaţi din provinciile Hatay, Gaziantep, Sanliurfa şi Kilis adăpostesc în prezent 33.079 de sirieni care au fugit de violenţele din ţara lor, potrivit unui raport publicat luni de Direcţia pentru situaţiile de criză (AFAD).

Turcia, odată aliat politic şi economic al Siriei, a rupt legăturile cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad pe care îl acuză de represiunea revoltei populare din această ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News