Anii trecuți au fost de grea încercare pentru Agenția Națională de Transplant, după ce această practică medicală a devenit ținta unor mari grupuri de interese, care voiau ca organele românilor să ajungă peste mări și țări, la fel și bolnavii de pe lista de așteptare. Pentru simplul motiv că o astfel de intervenție costă între 200.000 de euro și 500 de mii de euro în oricare alt stat european.
Timpul a trecut, ANT a reînceput să funcționeze la parametri normali și onorabili pentru țara noastră, însă unii foști agreați de Agenție, în trecut numiți ilegal „voluntari” vor să se întoarcă pe cai mari.
Mai exact, unul dintre aceștia visează să fie directorul adjunct pe Transplant și să dețină frâiele la care tânjea încă de pe atunci.
Până la data de 28 octombrie 2019, în România s-au înregistrat 62 de donatori pentru intervenții de prelevare multiorgan.
S-au efectuat 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 7 intervenții de ficat de la donatori în viață, 154 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață.
De asemenea, în primele 6 luni s-au realizat 6 transplanturi de cord și 3 de plămân. Către Eurotransplant au fost exportate o grefă de ficat, cinci grefe cardiace și patru grefe pulmonare.