Una din problemele grave ale învățământului românesc o reprezintă risipă de bani din sistem precum și perindarea la conducerea Ministerului Educației a unor social-democrați care și-au luat cu ei „clica” pentru a-și pune în practică ,, interesele ilegitime”, a declarat la b1.tv fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu îi dă dreptate lui Klaus Iohannis , fiind de acord cu afirmația făcută luni de președinte, potrivit căreia ,, oamenii proști iau decizii proaste”. Daniel Funeriu spune că nu a trebui să surprindă pe nimeni starea învățământului românesc, țînând seama de numărul mare de miniștri care au condus ministerul, cei mai mulți dintre ei fiind rectori ai unor universități din România , care au acționat în interesul lor propriu.

,, Știți că există acea idee că fiecare ministru vine cu reforma lui. Acest lucru nu e adevărat, dar, din păcate, fiecare ministru PSD-ist vine cu clica lui și cu interesele lui ilegitime. Aceasta este esența problemei.

În 2011, am făcut o clasificare a universităților și o ierarhizare a programelor de studii, din care a reieșit clar că România are 12 universități care pot să facă performanță, dar ce să facă dacă… De exemplu, în Iași sunt 300.000 de locuitori și 5 universități. La Cluj la fel, la Timișoara ai 4. Asta numai la noi se întâmplă. Ar trebui să avem câte o universitate metropolitană în aceste centre, ar trebui o concentrare a resurselor, ceea ce Legea Educației din 2011 prevedea, să avem câteva universități de top, apoi să păstrăm universitățile din orașele mai mici până la nivel de licență, să le dăm o importanță locală.

E o disipare incredibilă a resurselor, o risipă de bani absolut incredibilă. Universitățile private, când eram în funcție, aveam 570.000 de studenți și scoteau pe bandă rulantă diplome fără valoare. Acum sunt cu vreo 50-60.000 de studenți – o pierderea anuală de 400 de milioane de euro, dar și universitățile de stat și-au dimensionat personalul didactic și de cercetare pentru un număr de studenți care azi nu mai există, că am făcut acel Bacalaureat corect, deci doar tineri merituoși ajung în universități. Numerele au scăzut și, sigur, universitățile încep să aibă probleme”, a declarat Daniel Funeriu la postul de televiziune b1.tv