Evenimentul Zilei > Politica > Un fost judecător CCR spulberă planurile Guvernului. Miza? Impunerea stării de alertă după 15 mai
Un fost judecător CCR spulberă planurile Guvernului. Miza? Impunerea stării de alertă după 15 mai

Un fost judecător CCR spulberă planurile Guvernului. Miza? Impunerea stării de alertă după 15 mai

Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Toni Greblă, explică faptul că impunerea stării de alertă, după 15 mai, este condiționată de o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ignorată până acum de Guvernul Orban.

„Unele din aceste abuzuri sunt evidențiate și în spațiul public. Pentru ca starea de alertă să fie operațională guvernul trebuie să reglementeze rolul autorităților și comitetele județe, dar până acum acest lucru nu a fost făcut.

Trebuie respectată măsura OMS care cere să testăm. Fără respectarea acestei directive nu se pot impune măsuri pentru că nu se cunoaște situația corectă”, a declarat Toni Greblă la Antena 3.

Președintele Iohannis și Guvernul ar avea în vedere declararea stării de alertă, după ziua de 15 mai, când expiră starea de urgență.

„Discutăm de două săptămâni aceste variante. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să urmărim evoluția situației. Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirii stării de alertă o vom lua probabil săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată.

Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală.a mai spus președintele”, spunea Iohannis luna trecută.