Republica Moldova. Deputatul în primul Parlament și proaspăt lider al partidului unionist „Acasă”, Valentin Dolganiuc, își adjudecă în instanță dreptul la pensie specială. Fiind unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova și un promotor înflăcărat al limbii române, Dolganiuc susține că i-a fost alocată o pensie derizorie.
Pensie specială mică, dar râvnită
Valentin Dolganiuc a acționat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în anul 2020. Totul, după ce i-a fost stabilit un cuantum al pensiei cu care acesta nu este de acord. Este vorba despre 1131 de lei și 46 de bani (aproximativ 55 de euro). Valoarea pensiei sale e de 5-6 ori mai mică în comparație cu cea ridicată de foștii săi colegi.
CNAS își justifică formula de calcul prin legislația în vigoare în momentul stabilirii pensiei. Fostul deputat consideră însă că, în cazul său, reglementările au fost interpretate greșit. Conform lui, statul ar urma să-i achite o pensie specială. Aceasta ar urma să constituie 75 la sută din salariul de deputat.
În noiembrie 2021, instanța de fond a dat dreptate CNAS, iar Dolganiuc a contestat decizia. Zece luni mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea, iar statul a fost obligat să-i stabilească și să-i achite fostului deputat pensia specială de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Prin decizia irevocabilă din 26 august curent, Curtea Supremă de Justiție a tăiat orice cale pentru Dolganiuc spre pensia specială. Mai exact, completul instanței supreme a decis că hotărârea primei instanțe a fost una corectă și echitabilă.
Ce a reușit Valentin Dolganiuc în funcția de deputat
Valentin Dolganiuc a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și în următoarele două legislaturi, din partea Frontului Popular Creștin Democrat. Câteva luni a activat în calitate de viceprim-ministru al Republicii Moldova.
Dolganiuc este unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova și un promotor înflăcărat al limbii române și dezideratului Unirii.
În luna martie curent și-a lansat propria formațiune politică - Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”. Lansarea a avut loc în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Membrii noului partid au votat o Declarație de creare a Convenției Euro-Unioniste.
Aceștia și-au ales ca deziderat „unirea a tot ce este românesc, să ducem la bun sfârșit ceea ce este punctat în Declarația de Independență de la 27 august 1991 – revenirea în spațiul devenirii noastre”.