Filmul "Exodus: Zei şi regi/ Exodus: Gods and Kings", cel mai recent lungmetraj regizat de Ridley Scott, nu va fi lansat în cinematografele din Emiratele Arabe Unite, după ce a fost interzis în Egipt şi Maroc.
Cauza? "Impreciziile istorice"...După "Noe", de Darren Aronofsky, lansat la începutul acestui an, Ridley Scott a adaptat la rândul său pentru marele ecran un episod din Biblie. Filmul său spune povestea profetului Moise, care a condus poporul evreu în afara Egiptului, pe vremea faraonilor.
Scena separării
Decizia luată de conducerea cinematografică din Emiratele Arabe Unite se aseamănă cu cele luate de autorităţile din Egipt şi Maroc, unde filmul a fost, de asemenea, interzis, din cauza "impreciziilor istorice" care vizează povestea lui Moise.
Juma Obeid Al Leem, directorul Biroul de monitorizare a activităţii online, afiliat Consiliului Naţional Media, instituţie ce aprobă filmele care pot intra în cinematografele din Emiratele Unite Arabe, a declarat, pentru Gulfnews.com: "Am descoperit că sunt multe greşeli nu numai despre islam, dar şi în privinţa altor religii. Aşadar, nu îl vom lansa în Emiratele Unite Arabe".
În vara acestui an, Ridley Scott a explicat că a dorit să interpreteze scena separării în două părţi a apelor din Marea Roşie ca pe un fenomen natural, nu ca pe un miracol divin, iar acest fapt nu a fost pe placul anumitor comunităţi religioase.
Un erou
Apoi, actorul Christian Bale, care îl joacă pe Moise, a descris acest personaj ca fiind un "schizofrenic" şi un "barbar".
Pentru a-şi pregăti rolul, actorul galez, în vârstă de 40 de ani, şi-a considerat personajul drept "un luptător pentru libertate". A preferat să vadă în el un "om complicat" şi nu a dorit deloc să facă din el un erou: "Luptătorul pentru libertate, aşa cum este el considerat de un om, va fi terorist, pentru un alt om". Aceste declaraţii au generat polemici aprinse.
Filmul "Exodus: Gods and Kings" a fost criticat şi pe reţelele de socializare din Statele Unite ale Americii, dar dintr-un alt motiv: predominanţa actorilor caucazieni în cursa pentru obţinerea rolurilor lui Moise şi ale faraonului, în timp ce actorii de culoare interpretează în special roluri de sclavi şi de hoţi.
Lungmetrajul "Noe" a fost la rândul său interzis înainte de lansarea sa oficială în mai multe ţări, precum Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Filmul îl aduce în scenă pe patriarhul biblic, interpretat de Russell Crowe, fapt contrar doctrinei islamice. Aceeaşi problemă pare să apară şi în cazul lui Moise, considerat un profet de către musulmani.