Evenimentul Zilei > International > Un eurodeputat polonez, reținut de poliția germană după ce a strigat „Heil Hitler” pe aeroportul din Frankfurt
Un eurodeputat polonez, reținut de poliția germană după ce a strigat „Heil Hitler” pe aeroportul din Frankfurt

Un eurodeputat polonez, reținut de poliția germană după ce a strigat „Heil Hitler” pe aeroportul din Frankfurt

Eurodeputatul conservator polonez Jacek Protasiewicz, vicepreşedinte al Parlamentului European, a fost reţinut pentru scurt timp de poliţia germană pe aeroportul internaţional din Frankfurt după ce a insultat vameşii de acolo, spunându-le că sunt “nazişti", a strigat “Heil Hitler" şi l-a întrebat pe unul dintre ei: “Ai fost vreodată la Auschwitz?", relatează agenţiile internaționale.

Conform unor surse ale securităţii aeroportului, împotriva politicianului polonez în vârstă de 46 de ani a fost formulată o plângere pentru insulte la adresa poliţiei. Eurodeputatul, membru al grupului popularilor europeni (PPE), era într-o stare avansată de ebrietate şi abia se putea ţine pe picioare, a declarat un martor cotidianului german Bild.

În urma incidentului, petrecut marţi, Protasiewicz a fost reţinut la secţia de poliţie din aeroport şi a fost eliberat după ce i s-au luat datele de identificare. Într-o declaraţie acordată ulterior unui post de televiziune polonez, el a recunoscut că a băut două sticle de vin în timpul zborului de la Varşovia la Frankfurt, dar şi-a motivat reacţia prin faptul că s-a considerat maltratat de către poliţia germană, căreia a dorit să-i reamintească de teroarea ocupaţiei naziste în Polonia.

Dar acest incident este unul stânjenitor pentru statul polonez, care încearcă să lase în urmă animozităţile istorice şi să construiască o relaţie strânsă cu Germania. De altfel, şi premierul Donald Tusk a reacţionat, declarând joi că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la viitorul politic al lui Protasiewicz şi asupra rolului pe care acesta îl mai poate juca în Parlamentul European, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

“Indiferent cine este vinovat şi indiferent cât de mult au greşit angajaţii aeroportului german, comportamentul său este inacceptabil… Un bărbat trebuie să-şi controleze emoţiile şi nervii", a spus premierul polonez. Dar Protasiewicz este şi un important lider politic regional în Polonia şi un aliat al premierului Tusk, iar îndepărtarea lui ar putea fi o pierdere pentru acesta din urmă, care este afectat de o opoziţie crescândă în partidul său şi de scăderea popularităţii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News