Evenimentul Zilei > Social > Un desen necunoscut al lui van Gogh, expus prima oară după 139 de ani. Unde a stat ascuns vreme de un secol
Un desen necunoscut al lui van Gogh, expus prima oară după 139 de ani. Unde a stat ascuns vreme de un secol

Un desen necunoscut al lui van Gogh, expus prima oară după 139 de ani. Unde a stat ascuns vreme de un secol

 "Studiul pentru Uzat" a fost realizat în noiembrie 1882 de Vincent van Gogh, dar până astăzi desenul a fost văzut numai de o mână de oameni. Despre schiță se știa din două scrisori ale faimosului pictor, dar toată lumea credea că lucrarea s-a pierdut.

Cum lucrări noi ale lui Vincent van Gogh apar foarte rar, custozii Muzeului van Gogh din Amsterdam au înmărmurit când au văzut schița adusă pentru autentificare. „Când [proprietarul] a venit la muzeu a fost o mare surpriză”, povestește cercetătorul principal Teio Meenendorp.

Nu există nicio îndoială că e vorba de un desen al lui Vincent van Gogh

Piesa a fost relativ ușor de autentificat, deși nu poartă nicio semnătură. Lucrarea care are 50 de centimetri pe 30 de centimetri a fost realizată cu instrumentul de desen preferat al lui Van Gogh- creion de dulgher, pe o hârtie marcată cu filigran. Desenul înfățișează un muncitor în vârstă, îmbrăcat în vestă, pantaloni și cizme, chel. Omul este așezat pe un scaun de lemn. „Un bătrân cu coatele pe genunchi și cu capul în mâini”, după cum îi scria Vincent van Gogh fratelui său Theo într-o scrisoare din 24 noiembrie 1882. Hârtia este deteriorată în colțuri foarte probabil din cauza modului în care Van Gogh lipea foile de hârtie de planșa sa de desen folosind pene de amidon.

Muzeul deține un desen asemănător

Muzeul van Gogh din Amsterdam  e în posesia unui desen aproape identic. Este „destul de clar că cele două sunt înrudite”, susține cercetătorul principal al muzeului , Teio Meedendorp. E vorba de o versiune ușor diferită, care face parte din colecția muzeului din Amsterdam și care este intitulată „Worn Out”. Experții susțin că pictorul își intitula lucrările în limba engleză, în speranța că desenele sale ar fi remarcate și i-ar putea aduce o slujbă ca ilustrator pentru o revistă.
Potrivit experților, perioada în care a fost realizat desenul a fost una liniștită în viața lui Vincent van Gogh, care în acea vreme trăia cu o femeie din Haga. Au urmat, însă, vremuri grele în care lipsa succesului și suferințele  de natură nervoasă, l-au doborît pe van Gogh. Pictorul s-a stins pe 29 iulie 1890 din cauza unei răni pe care și-a provocat-o singur , scrie The Sydney Morning Herald,

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: