Un crocodil se crede raţă. Reptila crește printre păsări
- Julieta Savitchi
- 21 iulie 2023, 19:43
Caz mai puţin obişnuit într-o rezervaţie naturală din statul Florida, SUA. Un pui de crocodil creşte printre raţe şi se comportă ca o răţuşcă.
Reptila, la fel ca şi celelalte răţuşte, o urmează la baltă pe mama-raţă, înoată împreună cu cârdul de raţe. Într-o înregistrare video se vede cum animalul se întoarce la cuib și se cuibărește confortabil lângă rața mamă și celelalte răţuşte.
Savanţii cred că datorită sângelui rece, puiul de crocodil se simte confortabil într-o astfel de companie. În plus, mirosurile familiare și comportamentele obișnuite ale comunităţii de raţe se adaugă la sentimentul de a fi acasă.
Cum a ajuns crocodilul să crească printre raţe
Se presupune că reptila a ajuns să facă parte din familia de raţe după ce mama raţă a clocit din întâmplare şi un ou de crocodil. Când mica reptilă a spart coaja oului la fel ca şi răţuştele, raţa matură nu a dat atenţiei că unul din puii săi are un aspect neobişnuit, l-a încălzit şi l-a hrănit la fel ca pe celelalte răţuşte.
Se comportă ca o răţuşcă
Astfel, temuta reptilă s-a alăturat în liniște turmei de rațe și se comportă ca și cum ar fi un membru cu drepturi depline al acestei comunități. Videoclipul arată clar că animalul se consideră parte integrantă a familiei de rațe. Nu se ştie, însă cum se va comporta reptila mai târziu, când tinerele raţe vor începe să zboare.
Oamenii de ştiinţă au observat că în natură, crocodilii și păsările sălbatice coexistă adesea. De exemplu, în mlaștinile din Florida, berzele și rațele îşi fac cuiburile foarte aproape de crocodili. Aceasta este o „cooperare” reciproc avantajoasă: cuibul de păsări este protejat de rozătoare, iar crocodilii vânează micile mamifere care vin cu zecile în cuiburile de raţe.
Crocodilul reprezintă un ordin de reptile care impreună cu păsările sunt ultimii urmaşi ai Arhozaurienilor, o categorie de dinozauri.
Crocodilii şi speciile înrudite sunt carnivore. La început puii de crocodil se hrănesc cu insecte, mormoloci, melci, peştişori, raci şi scoici. Deoarece cresc foarte rapid şi pot captura numai animale de pradă mici, aceştia mănâncă foarte des. Cum cresc, încep să captureze prăzi mai mari şi creste concomitent durata între doua mese. Mai întâi capturează peşti mai mari şi alte reptile, apoi treptat încep să vâneze şi mamifere. Înhaţă orice vietate ce le ajunge în cale, fie acesta maimuţă, bivol, zebră, şarpe sau chiar om.