Evenimentul Zilei > International > Un crater imens creat în urma exploziei din Beirut. Imagini din satelit
Un crater imens creat în urma exploziei din Beirut. Imagini din satelit

Un crater imens creat în urma exploziei din Beirut. Imagini din satelit

Imaginile din satelit obținute de CNN, arată un crater imens în portul din Beirut, zonă care a fost marți seara locul unei explozii masive care a ucis sute de oameni și a rănit alte câteva mii.

Imaginile arată că aproape toate clădirile din zonă au fost avariate grav sau au fost distruse de suflul deflagrației. Un crater imens care a fost umplut de apă a înlocuit o parte a portului în care anterior erau două clădiri.

Conform premierului libanez, Hassan Diab, 2750 de tone de nitrat de amoniu, un material foarte explozibil, au fost sursa deflagrației masive care a zguduit Beirutul.

Potrivit CNN, Explozia a creat un nor în formă de ciupercă, similar celor care apar în urma bombardamentelor nucleare. Unda de șoc s-a simțit chiar și la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru, resimțindu-se precum un cutremur cu magnitudinea 3,3.

Guvernul libanez a anunțat decretarea stării de urgență pe o perioadă de două săptămâni în Beirut după explozia de marți seara, relatează The Guardian.

Prin instituirea stării de urgență, guvernul libanez dă armatei țării putere absolută în capitală, conform The Guardian. Executivul de la Beirut a anunțat măsura în timpul unei ședințe de guvern.

Autoritățile au confirmat și că vor aresta la domiciliu un număr nespecificat de oficiali portuari din Beirut în cadrul investigației prin care încearcă să afle cine este responsabil de explozia masivă care a zguduit capitala libaneză.

Șeful autorității vamale din Liban, Badri Daher, spune că a avertizat în mod repetat puterea judecătorească din țară de substanțele periculoase care sunt stocate în portul din oraș.

Potrivit organizației Crucea Roșie, cel puțin 100 de oameni au murit și cel puțin 4 mii au fost răniți în timpul deflagrației.

Georges Kettaneh, secretarul general al Crucii Roșii libaneze, a declarat miercuri Agenției Naționale de Știri din Liban că dezastrul este „fără precedent și foarte mare”, potrivit CNN.

Guvernatorul orașului Beirut, Marwan Abboud, a declarat că aproximativ 250.000 de oameni au rămas fără adăpost în urma deflagrațiilor. Autoritățile s-au mobilizat pentru a asigura populația afectată cu adăpost, apă și hrană.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.